Σύμφωνα με έρευνες, μια νέα τεχνική αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη σε αρχικό στάδιο, μέσω υπερηχητικών κυμάτων, μπορεί να έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες ( όπως π.χ. ακράτεια, ανικανότητα) από τις υπάρχουσες μεθόδους θεραπείας της νόσου. Επιπλέον, αυτή η τεχνική είναι αρκετά φθηνότερη και θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα στα δημόσια συστήματα υγείας. 

Ads

Μια έρευνα σε 41 ασθενείς στην εφημερίδα Lancet Oncology συστήνει ότι η στοχευμένη υπερηχητική θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της ανικανότητας και της ακράτειας. Οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να μετατρέψει το μέλλον της θεραπείας αν τα ευρήματα επαναληφθούν και σε μεγαλύτερες έρευνες. 

Το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα  θεώρησε ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα. Κάθε χρόνο περίπου 37.000 άντρες στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από καρκίνο του προστάτη. 
 
Πολλοί ωστόσο βρίσκονται σε δίλλημα: η ασθένεια “σκοτώνει” περίπου 10.000 άντρες κάθε χρόνο. Οι κλασικές θεραπείες με χειρουργική ή ραδιοθεραπεία περιλμβάνουν τη θεραπεία ολόκληρου του ιστού του προστάτη με ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες, όπως την ακράτεια ούρων και τη σεξουαλική ανικανότητα. 

Εστιασμένη θεραπεία

Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λονδίνου πραγματοποίησαν την πρώτη δοκιμή με τη χρήση υψηλής έντασης εστιασμένων υπερήχων που κατευθύνονται ακριβώς πάνω στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Τοποθετούν ένα καθετήρα κοντά στον προστάτη ο οποίος εκπέμπει ηχητικά κύματα που παράγουν θερμότητα στα καρκινικά κύτταρα χωρίς να προκαλεί ζημιά στα νεύρα και στους μυς γύρω από αυτά. 

Ads

Ο Χασίμ Αχμέντ, ένας από τους χειρούργους που ηγήθηκε της συγκεκριμένης μελέτης, εξηγεί ότι τα αποτελέμστα  με το πέρας 12 μηνών της  θεραπείας, θα είναι πολύ ενθαρρυντικά. “Δείξαμε ότι με αυτή την στόχευση στα επιμέρους καρκινικά κύτταρα, μπορεί να απεριορίσει σημαντικά τις παράπλευρες απώλειες. Εννέα στους δέκα άντρες της έρευνας δε είχε στυτική δυσλειτουργία και κανένας δεν είχε πρόβλημα ακράτειας ούρων” δηλώσε ο Χ. Αχμέντ.

Ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε επίσης ότι ο έλεγχος του καρκίνου του προστάτη σε πρώιμη μορφή είναι πολύ ικανοποιητικός, αλλά θα χρειαστεί να αξιολογηθεί και από πιο διευρυμένες έρευνες. ” Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που αντιμέτωπίζουμε τον καρκίνο του προστάτη. θα μπορούσε να προσφέρει μια οικονομική θεραπεία, αλλά και την ευκαιρία να θεραπεύσουν τον καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο με πολύ λίγες παρενέργειες.”

Περαιτέρω δοκιμές

Ο καθηγητής Gillies McKenna, διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού και Βιολογικού Ινστιτούτου GRAY, σε συνεργασία με το MRC, κέντρου για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, υποδέχτηκαν θετικά αυτά τα συμπεράσματα της έρευνας. “Αν αυτά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα μπορούν να επιβεβαιωθούν σε μια πιο διευρυμένη και ελεγχόμενη δοκιμή, η εστιακή αυτή θεραπεία θα μπορούσε να γίνει σύντομα η πιο αποτελεσματική επιλογή για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη”, δήλωσε ο McKenna. 

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ομάδας Φίλων του Καρκίνου του Προστάτη, Owen Sharp, επίσης τόνισε τη σημασία της περαιτέρω έρευνας. “Θεωρούμε θετική την ανάπτυξη οποιασδήποτε θεραπέιας του καρκίνου του προστάτη η οποία περιορίζει τις βλαβερές παρενέργειες, όπως η ακράτεια και η ανικανόηττα. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έρευνα θα έχει σίγουρα δυνατότητα για μελλοντική εξέλιξη. Ωστόσο πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η θεραπεία έγινε μόνο σε 50  άντρες, χωρίς να έχει ακολουθηθεί παρατεταμένη παρακολούθηση” δηλώνει ο O. Sharp. 

Πηγή: BBC