Ένα μικρό ψαροχώρι της Καραϊβικής στην ακτή της Ονδούρας έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δημιουργώντας μια μικρή υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ενέργειας πάνω στο νησί.

Ads

Μετά την αντικατάσταση των κεριών και της δαπανηρής και “βρώμικης” ενέργειας που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, οι κάτοικοι του Plan Grande δημιούργησαν ένα φράγμα στο μικρό ποτάμι του νησιού που τους βοηθάει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι 500 κάτοικοι τώρα έχουν όλο το 24ωρο ηλεκτρικό ρεύμα σε σύγκριση με τις μόλις τρεις ώρες την εβδομάδα που είχαν στον παρελθόν. Επιπλέον, οι κάτοικοί του έχουν προχωρήσει στην αναδάσωση της λεκάνης απορροής του ποταμού.

image

Ads

Η αλιεία και η γεωργία είναι οι μόνες πηγές εργασίας στο νησί. Η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος πολλές φορές στεκόταν εμπόδιο για παράδειγμα πολλές φορές επειδή δεν μπορούσανε να ψύχουν τα αλιεύματα τους έπρεπε να τα πουλήσουν γρήγορα και σε χαμηλές τιμές.

Το χωριό για πρώτη φορά πήρε ρεύμα το 2004 χάρη στην αναπτυξιακή βοήθειά από την Ισπανία. Αλλά ήταν θερμική ενέργεια και μόνο για τρεις ώρες την εβδομάδα με το αντίτιμο των 17 δολαρίων για κάθε κατοικία. «Εμείς δεν μπορούσαμε να αντέξουμε οικονομικά κάτι περισσότερο από τις λάμπες του δρόμου. Η χρήση τηλεόρασης και ψυγείου θα ανέβαζε τον λογαριασμό στα ύψη» λέει η Padilla.

image

Όμως, το 2011 οι κάτοικοι του Plan Grande επέλεξαν αυτή την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας μετά την επίσκεψη τεχνικών από το Πρόγραμμα Μικρών Χορηγιών (SGP), που υλοποιείται από το Παγκόσμιο Ταμείο Περιβάλλοντος (GEF) και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και την πρόταση τους για την δημιουργία μιας μικρής υδροηλεκτρικής μονάδας.

Διαβάστε ακόμα:

Ολόκληρη η κοινότητα του νησιού βοήθησε στην δημιουργία της μονάδας. Με 30.000 δολάρια από το Πρόγραμμα Μικρών Χορηγιών (SGP) και το Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας της Ονδούρας (FHIA) η μονάδα έχει πραγματικότητα.

«Οι ζωές μας έχουν αλλάξει. Τώρα έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα όλο το 24ωρο, κάθε μέρα και μπορούμε να έχουμε ψυγείο, καταψύκτη, ακόμα και τηλεόραση. Βέβαια, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το ρεύμα με τα όρια που έχουν τεθεί από τις τεχνικούς» λέει ένας άλλος κάτοικος του νησιού.

image

«Αν δεν είμαστε προσεκτικοί η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και να μείνουμε πάλι χωρίς ρεύμα. Προς το παρόν, ο κλιματισμός δεν επιτρέπεται επειδή καταναλώνει πολλή ηλεκτρική ενέργεια» λέει ο 33χρονος ψαράς ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού. Οι κανόνες και τα χρονοδιαγράμματα καθορίζονται από τους ίδιους τους κατοίκους του χωριού.

image

Το φράγμα είναι 2,5 χιλιόμετρα από το κέντρο του χωριού. Το εργοστάσιο παράγει 16,5 κιλοβατώρες (kWh) και κάθε κατοικία πληρώνει τέσσερα δολάρια τον μήνα.