Συνελήφθη στις  13 Μαΐου  ο  ιδρυτής  της οικολογικής οργάνωσης  Sea  Shepherd  Πολ Ουότσον στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και εδώ και δύο μέρες  τελεί υπό κράτηση, προκειμένου να εξακριβωθούν οι κατηγορίες που εκκρεμούν εναντίον του.  Ο Καναδός στην καταγωγή Ουότσον συνελήφθη μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης, από την Κόστα Ρίκα για πράξεις που ανάγονται στο 2002 και αφορούν την εκστρατεία της Sea Shepherd κατά του ψαρέματος των καρχαριών, σύμφωνα με την εισαγγελία της Φρανκφούρτης. Η οργάνωση της οποίας ηγείται ο Ουότσον μάχεται σθενάρά κυρίως ενάντια στην παράνομη φαλαινοθηρική δράση των Ιαπώνων.

Ads

 
Ο Watson βρέθηκε στη Φρανκφούρτη για μετεπιβίβαση σε πτήση προς τη Γαλλία, ενώ προβλεπόταν να επιστρέψει και πάλι στη Γερμανία για μία σειρά διαλέξεων, τόνισε ο Όλαφ Γιοστ -μέλος της γερμανικής Sea Shepherd- ο οποίος του κρατούσε συντροφιά στις πρώτες ώρες της σύλληψής του στο αεροδρόμιο.

image
 
Sea Shepherd

Η Sea Shepherd Conservation Society, ενσωματώθηκε επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1981 στην πολιτεία του Όρεγκον. Πριν από αυτό, η ιδέα της Sea Shepherd σχηματίστηκε όταν ο Καπετάνιος Paul Watson ίδρυσε την Earth Force Society το 1977 στο Vancouver BC στον Καναδά. Η αρχική εντολή των δύο οργανισμών ήταν η προστασία και η διατήρηση των  θηλαστικών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος  με άμεσο στόχο να τερματιστεί η λειτουργία της παράνομης φαλαινοθηρίας και η σφράγιση επιχειρήσεων. Ωστόσο, η  Sea Shepherd αργότερα επέκτεινε την αποστολή της,  ώστε να συμπεριλάβει όλη η θαλάσσια άγρια ζωή.

Ads

Πρωταρχικό διακύβευμά της εδώ και χρόνια είναι η έντονη και εξτρεμιστική δράση της ενάντια στην παράνομη φαλαινοθηρία στην Ιαπωνία. Η Ιαπωνία είναι μια από τις τρεις χώρες που εξακολουθούν να αλιεύουν φάλαινες. Παρά τις σημαντικές καμπάνιες που έχουν οργανωθεί από πολλές οργανώσεις με σκοπό τη διακοπή της ελεύθερης κυκλοφορίας των φαλαινοθηρικών, η ιαπωνική κυβέρνηση επιμένει πως είναι αναγκαίο καθώς η πρακτική αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κουλτούρα της χώρας.
 
Η Sea Sheperd Conversation Society τίθεται εναντίον των Ιαπώνων φαλαινοθήρων χρησιμοποιώντας για όπλα κανονάκια νερού, αμπούλες βρώμας, σπρέι πιπεριού και καραβόσκοινα, στόχος των οποίων είναι οι προπέλες των εχθρικών πλοίων. Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας δημιουργήθηκε το 1946 έπειτα από αιώνες αχαλίνωτου κυνηγιού των κητοειδών με στόχο την οργάνωση της αειφόρου εκμετάλλευσης των θαλάσσιων θηλαστικών. Το 1986 η IWC αποφάσισε να απαγορεύσει τη φαλαινοθηρία, δεδομένου ότι οι περισσότερες χώρες-μέλη, από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Γερμανία, είχαν ήδη εγκαταλείψει το “σπορ” επειδή η τεχνολογική πρόοδος επέτρεπε πλέον να μην είναι απαραίτητες οι πρώτες ύλες που βρίσκονταν σε αυτά τα θηλαστικά.

Για τις υπόλοιπες χώρες, όμως, η απόφαση αυτή ήταν ένα χαστούκι. Ο θεσμός στον οποίο είχαν γίνει μέλη για να μπορούν να ψαρεύουν με βάση ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, είχε αλλάξει ρότα και είχε μεταμορφωθεί σε ένα ινστιτούτο για την προστασία των κητοειδών. Οι φαλαινοθηρικές χώρες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με διάφορες προφάσεις στην απόφαση της πλειοψηφίας και συνέχισαν να εξολοθρεύουν τις φάλαινες. Μόνο την τελευταία δεκαετία οι κυνηγοί της Ιαπωνίας, της Ισλανδίας και της Νορβηγίας έχουν σκοτώσει με τα καμάκια τους περισσότερες από 14.000 φάλαινες – τα θύματά τους προέρχονται ακόμη και από είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

image
 
Το παραθυράκι που έχουν ανακαλύψει οι φαλαινοθήρες στο μορατόριουμ και επικαλούνται είναι ότι στη συμφωνία του 1986 η φαλαινοθηρία επιτρέπεται για επιστημονικούς λόγους. Για να καλυφθεί πλήρως η ιαπωνική βιομηχανία της αλιείας δημιούργησε για κάλυψη ένα ίδρυμα, το Ινστιτούτο Έρευνας για τα Κήτη. Η έδρα του βρίσκεται στο λιμάνι του Τόκιο και – κάπως παραδόξως για επιστημονικό Ινστιτούτο – η είσοδος απαγορεύεται στους δημοσιογράφους. Οι ειδικοί έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη το Ινστιτούτο και τις δήθεν επιστημονικές εκθέσεις του για απάτη.