χερσαία αιολικά πάρκα, παρά την επίθεση από πολλούς οικολόγους ότι καταστρέφουν το τοπίο, μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η Independent δημοσιεύει τα στοιχεία μια νέας μελέτης για τα αιολικά πάρκα του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Ads

Τα επίγεια αιολικά πάρκα μπορούν να προσφέρουν 8.600 θέσεις εργασίας και να αποφέρουν στην βρετανική οικονομία το 2011, 548 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με μια έκθεση του BiGGAR. Οι 1.100 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σε τοπικό επίπεδο, αγγίζοντας τα 84 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Παίρνοντας στοιχεία από τις 18 μελέτες περιπτώσεων αιολικών πάρκων  διαφόρων μεγεθών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, η συγκεκριμένη μελέτη αναλύει τη συμβολή της αιολικής ενέργειας στην ανάπτυξη της γεωργίας, στις κατασκευές, στη λειτουργία και συντήρηση της οικονομίας τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Επίσης, δείχνει ότι εάν η χερσαία αιολική ενέργεια αναπτυχθεί στην κλίμακα που προτείνεται από την Κυβέρνηση, η οικονομία θα μπορούσε να ωφεληθεί κατά 780 εκατομμύρια Λίρες Αγγλίας μέχρι το 2020 και με περίπου 11.600 θέσεις εργασίας. 

image

Ads

Η αιολική βιομηχανία της Βρετανίας, που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, έχει φτάσει μέχρι στιγμής στις 3.176 μεγάλες ανεμογεννήτριες στην ξηρά, 568 στη θάλασσα. Τα χερσαία αιολικά πάρκα μπορούν να παράγουν 4,5 GB ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι ισοδύναμο περίπου με 4 μεγάλες συμβατικές μονάδες.

Ωστόσο η αυξανόμενη παρουσία των ανεμογεννητριών στην περιοχή έχει οδηγήσει στην κριτική από διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες που οργανώνουν εκστρατείες για την προστασία της υπαίθρου στην Αγγλία. Η Κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά θεωρεί ότι η αιολική ενέργεια θα επιφέρει οικονομικά οφέλη και στα έσοδα του κράτους, αλλά και στα νοικοκυριά.