Υπερψηφίστηκε την Τρίτη από το κοινοβούλιο της Ρουμανίας ο νόμος που επιτρέπει τη θανάτωση των αδέσποτων σκύλων, νομοσχέδιο το οποίο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους φιλόζωους και τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων.

Ads

 
Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 266 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 20 αποχές, προβλέπει «ευθανασία» στα αδέσποτα αν δεν τα ζητήσει κάποιος εντός 14 ημερών από τη σύλληψή τους. Έξω από το κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
 
Αφορμή για την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ήταν ο θάνατος ενός παιδιού, το οποίο δάγκωσαν σκύλοι κοντά σε ένα πάρκο της ρουμανικής πρωτεύουσας. Στο Βουκουρέστι εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 40.000 αδέσποτα σκυλιά και το ζήτημα αποτελεί διαχρονικά θέμα αντιπαράθεσης στη Ρουμανία.
 
Οι φιλοζωικές οργανώσεις, σε αντίθεση με ορισμένα κόμματα, προτείνουν ως λύση τη στείρωση και την υιοθεσία αδέσποτων. Σημειώνεται πως ο προηγούμενος νόμος, που επέτρεπε τη θανάτωση των αδέσποτων σκύλων, είχε κηρυχθεί αντισυνταγματικός τον Ιανουάριο του 2012. Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου, ο οποίος επίσης τάσσεται υπέρ της θανάτωσης των αδέσποτων.
 
Το φαινόμενο του μεγάλου αριθμού των αδέσποτων σκυλιών φαίνεται να έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του ’80, επί Νικολάε Τσαουσέσκου, όταν ολόκληρες συνοικές που αποτελούνταν από σπίτια με αυλή καταστράφηκαν για να αντικατασταθούν από πολυκατοικίες, των οποίων οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν σκυλιά λόγω του περιορισμένου χώρου.
 
Επίσης σημαντική πηγή του προβλήματος είναι η εγκατάλειψη. Πολλοί ιδιοκτήτες ζώων βρίσκονται με υπερβολικά πολλά κουτάβια επειδή δεν στειρώνουν τα ζώα τους.