Μπορεί τα γένια του σπανού να μην γίνονται, αλλά από ότι φαίνεται να ανθοφορήσει το πιο ξηρό μέρος του κόσμου γίνεται! Η έρημος Ατακάμα στη Χιλή ήταν γνωστή ως το πιο ξηρό μέρος του πλανήτη. Αυτό μέχρι πρότινος καθώς πλέον η Ατακάμα είναι ένα απέραντο μωβ ανθισμένο λιβάδι.

Ads

Η γεωγραφική θέση της ερήμου Ατακάμα στη Χιλή, ανάμεσα στον ορεινό όγκο των Άνδεων που αποτελούν ένα φυσικό εμπόδιο για τα σύννεφα, την έχει καταστήσει ένα από τα πλέον άνυδρα σημεία του κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ξηρασίας, αφού στις αρχές του 20ου αιώνα δεν έπεσε ούτε σταγόνα βροχής επί 173 μήνες.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο όμως άλλαξε τα δεδομένα φέτος, καθώς προκάλεσε σφοδρές και ασυνήθιστες για την περιοχή βροχοπτώσεις. Αν και στην πόλη Αντοφαγκάστα που βρίσκεται στο σημείο, η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι μόλις 1,78 χιλιοστά, φέτος τον Μάρτιο καταγράφηκαν μέχρι και 24,38 χιλιοστά βροχής σε μια ημέρα βροχής σε τμήματα της Ατακάμα. Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό για να γίνει κατανοητό για το πόσο πολύ νερό είναι αυτό για την περιοχή, αρκεί να λεχθεί ότι αντιστοιχεί σε πάνω από 14 χρόνια βροχής μέσα σε μία μόλις ημέρα.

Κάπως έτσι η Ατακάμα μετατράπηκε σε ένα απέραντο ανθισμένο λιβάδι με μωβ μολόχες της ερήμου, γνωστές με την ονομασία μάλβα. Τα ιδιαίτερα αυτά λουλούδια συνηθίζουν να ανθίζουν ανά 5-7 έτη, όμως το Ελ Νίνιο τα έκανε να πετάξουν τα μπουμπούκια τους πολύ νωρίτερα οδηγώντας στην πιο εντυπωσιακή άνθηση των τελευταίων 18 ετών.

Ads

Κάπως έτσι είναι συνήθως η έρημος της Ατακάμα:

image

image

image

Κι έτσι είναι τώρα:

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image