Απίστευτο και όμως αληθινό. Οι πολικές αρκούδες μπορούν να κολυμπούν συνεχόμενα για μέρες, καλύπτοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα εντοπισμού μέσω μηχανημάτων GPS. Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη μείωση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.  

Ads

Ο θαλάσσιος πάγος είναι ζωτικής σημασίας βιότοπος για τις πολικές αρκούδες που κυνηγούν εκεί τη λεία τους. Όμως τα τελευταία χρόνια, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υπάρχουν σημαντικές μειώσεις στην επιφάνεια του θαλάσσιου πάγου στα νερά της Αρκτικής. Οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι αυτή η μείωση αναγκάζει σε εξαντλητικό κολύμπι στις αρκούδες και δημιουργεί προβλήματα σε άλλα θαλάσσια είδη που εξαρτώνται από τον πάγο. 

Ερευνητές της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρίας Ερευνών χρησιμοποίησαν GPS σε κολάρα για να καταγράψουν τα μεγάλης απόστασης “ταξίδια” σε 20 αρκούδες για έξι ολόκληρα χρόνια. Η διάρκεια της κολύμβησης των αρκούδων κυμαίνεται μεταξύ 17 ωρών και 10 ημερών και καλύπτει από 33 έωχ 427 μίλια (954 έως 687 χιλιόμετρα) στο νότιο τμήμα της θάλασσας Beaufort. Επιπλέον, φαίνεται ότι η συχνότητα της κολύμβησης αρχίζει να αυξάνεται από το 2009. 

Σύμφωνα με το Live Science, λόγω ης έλλειψης ιστορικών δεδομένων για το φαινόμενο αυτό, δεν είναι ξεκάθαρο  αν αυτά τα “ταξίδια” είναι πρόσφατα. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρχε αρκετή επιφάνεια ανοιχτού νερού στην επιφάνει του Beaufort και οι αρκούδες δε θα μπορούσαν να κολυμπήσουν αυτές τις αποστάσεις. 

Ads

Τα θηλυκά και τα μικρά τους είναι ικανά να κολυμπούν για μεγάλες αποστάσεις στα ανοιχτά της θάλασσας και τα δεδομένα δείχνουν ότι οι αρκούδες δε σταματούσαν ούτε να ξεκουραστούν, ούτε να φάνε κατα τη διάρκεια του “ταξιδιού” τους. Η έρευνα δημοσιεύθηκε online από την Καναδική Εφημερίδα Ζωολογίας.