Η κυβέρνηση του Περού ερευνά το θάνατο περισσότερων από 500 πελεκάνων σε τμήμα μήκους 70 χιλιομέτρων στη Βόρεια Ακτή της χώρας. Σύμφωνα με τις αρχές, οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν πεθάνει στην ακτή τις τελευταίες μέρες. Οι αιτίες του θανάτου τους δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί, ενώ πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή ανησυχούν τις αρχές και τους επιστήμονες. 

Ads

 
Εκτός από τους πελεκάνους, οι επιστήμονες έχουν βρει και πτώματα από θαλάσσια λιοντάρια και μία χελώνα. Στην ίδια περιοχή είχαν ξεβραστεί περίπου 800 δελφίνια, αλλά η αιτία του θανάτου τους, ερευνάται ακόμη.
 
Η περουβιανή κυβέρνηση έχει εκφράσει έντονη ανησυχία και σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση υπάρχουν στοιχεία ότι οι πελεκάνοι πέθαναν στη θάλασσα και όχι στην παραλία που βρέθηκαν. Ωστόσο θα χρειαστούν περεταίρω έρευνες για να προσδιοριστεί η αιτία του θανάτου τους.
 
Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί περισσότεροι από 1.200 πελεκάνοι στις περιοχές Piura και Lambayeque, μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους. Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, έχουν ξεβραστεί στην ακτή περίπου 800 νεκρά δελφίνια.
 
Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Φυσικών Πόρων του Περού, Gabriel Quijandria Acosta, δήλωσε ότι μάλλον υπάρχει ένας ιός που σκοτώνει τα δελφίνια. Αυτή η ιογενής επιδημία συνδέεται με παρόμοιους θανάτους θαλασσίων άγριων ζώων στο Περού, στο Μεξικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
«Η ανάλυση στα δελφίνια μέχρι τώρα δείχνει ότι είχε σχέση με έναν ιό που ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον ιό της ιλαράς που μολύνει τους ανθρώπους», δήλωσε ό Stefan Austermuehle μέλος της τοπικής ΜΚΟ Mundo Azul. «Γνωρίζουμε ότι σε άλλες περιπτώσεις, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θανατωθεί από τον ιό περίπου το 50% των θαλάσσιων άγριων ζώων».
 
«Αυτό που γνωρίζουμε επίσης είναι ότι και στις προηγούμενες περιπτώσεις, ζώα τα οποία είχαν υψηλότερα «φορτία ρύπων» στο σώμα τους θα πέσουν ευκολότερα θύματα σε αυτό το είδος των ασθενειών, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο.», συνεχίζει ο Azul.
 
Οι επιστήμονες είπαν ότι τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν και στα νεκρά δελίνια θα κυκλοφορήσουν μέσα στις επόμενες μέρες.