Θηλυκοί λεμονοκαρχαρίες (Lemon sharks) στις Μπαχάμες φαίνεται ότι θυμούνται το σημείο της γέννησής τους, όπου και επιστρέφουν μετά από χρόνια περιπλάνησης για να γεννήσουν το δικό τους νεογνό, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ads

Αυτού του είδους η συμπεριφορά «επιστροφής» στο σημείο της γέννησης έχει παρατηρηθεί και σε άλλα υδρόβια ζώα, όπως στον σολομό  και τη θαλάσσια χελώνα.

Μετά από χρόνια παρατήρησης, ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ότι και οι μητέρες-καρχαρίες μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο γέννησής τους.

«Ανακαλύψαμε ότι νεογέννητοι καρχαρίες που καταγράφηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 άφησαν την ασφάλεια των νησιών σε ηλικία 5 έως 8 ετών», αναφέρει ο Kevin Feldheim, βιολόγος του «The Field Museum» στο Σικάγο.

Ads

«Ωστόσο, παρόλο που περιπλανώνται και επισκέπτονται πολλά άλλα νησιά, αυτοί οι καρχαρίες “θυμούνται” που γεννήθηκαν μετά από περίπου μία δεκαετία. Μάλιστα μπορούν να βρουν το νησί αυτό όταν είναι έγκυες και έτοιμες να γεννήσουν», προσθέτει ο Feldheim.

Το 1995, ερευνητές αιχμαλώτισαν, κατέγραψαν και στη συνέχεια απελευθέρωσαν περισσότερα από 2.000 μωρά-καρχαρίες κοντά στα νησιά Μπιμίνι στις Μπαχάμες σε νερά που έμοιαζαν «σχεδόν με λίμνη».

«Μας πήρε σχεδόν δύο δεκαετίας και αμέτρητες ώρες στο εργαστήριο αλλά τελικά απαντήσαμε αυτό το ερώτημα χρόνων», λέει ο Kevin Feldheim.

Πηγή: livescience.com