Οι Νεοϋορκέζοι χρησιμοποιούν κατά κόρον οπιούχα παυσίπονα τα τελευταία δύο χρόνια. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στην πρόωθηση των “ναρκωτικών” χαπιών στη “μάυρη αγορά”, ενώ οι Αρχές προωθούν νομοσχέδιο ελέγχου των συνταγογραφήσεων των φαρμάκων για να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό. 

Ads

Αύξηση πάνω από 22% μέσα σε δύο χρόνια σημειώνουν οι συνταγογραφήσεις για οπιούχα παυσίπονα για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης. Πάνω από 2 εκατομμύρια συνταγές δόθηκαν το 2010 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Ομάδας που ορίστηκε από τις Δημοτικές Αρχές. Η έρευνα, που τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο, από τον γενικό κρατικό Εισαγγελέα Eric T. Scheiderman, έδειξε απότομη αύξηση συνταγογραφήσεων για οπιοειδή αναλγητικά στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. 

Σύμφωνα με τη New York Times, αυτά τα παυσίπονα προσκολλώνται στους οπιοειδείς υποδοχείς του σώματος με αποτέλεσμα να γίνονται εθιστικά. Έχουν καταμετρηθεί πολλές μάρκες τέτοιων παυσίπονων, όπως OxyContin, Percocet και Vicodin με μεγαλύτερο ποσοστό στους νέους ανάμεσα σε 18-25 έτη. 

Η Bridget B. Brennan, μέλος της ομάδας έρευνας, και ειδικός εισαγγελέας για τις ναρκωτικές ουσίες στη Νέα Υόρκη, κατέθεσε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατευθύνονταν προς τη “μαύρη αγορά”.Το 2011 μετά από έρευνα στο Νησί Staten ανακαλύφθηκε ότι περίπου 43.000 χάπια, που στηχίζουν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ είχαν προωθηθεί στη “μαύρη αγορά” μέσα σε ένα μόνο χρόνο. 

Ads

Η ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχει επίσης ο επίτροπος για την υγεία Thomas Farley δήλωσε ότι σημειώθηκε ιδιαίτερη αύξηση στις συνταγογραφήσεις στο Staten Island το 2010, ακολουθεί το Μανχάταν, το Μπρονξ και το Μπρούκλιν. Η αναφορά δείχνει ότι το 49% τον ναρκωτικών συνταγογραφήσεων καλύπτονταν από την ασφάλεια και το 21% από το Medicaid. 

Η ερευνητική ομάδα ζητά τη δημιουργία νομοθεσίας, σύμφωνα με νομοσχέδιο που προτείνει ο Scheiderman, δηλαδή οι γιατροί να συνταγογραφούν παυσίπονα που θα χορηγούνται αμέσως, σε πραγματικό χρόνο.  Οι γιατροί θα συμβουλεύονται μια βάση δεδομένων προτού γράψουν τις συνταγές για οπιοειδή φάρμακα και θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το λόγο που χρησιμοποιούν οι ασθενείς τα συγκεκριμένα χάπια.