Τη νομιμοποίηση του πυροβολισμού των κυνηγών άγριων ζώων από τους δασοφύλακες ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ινδικής πολιτείας Μαχαράστρα με στόχο να αντιμετωπιστεί το έντονο φαινόμενο λαθροθηρίας. Από ‘δω και στο εξής, ο τραυματισμός ή η δολοφονία των λαθροκυνηγών δε θα αναγνωρίζεται ως έγκλημα.

Ads

«Οι δασοφύλακες δε θα πρέπει να φυλακίζονται για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων όταν πρόκειται για δράση ενάντια στους λαθροκυνηγούς» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός δασικών πόρων της Μαχαράστρα, Patangrao Kadam.  Μάλιστα, το κράτος  ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφέρει ενισχυμένο εξοπλισμό  στα δάση , όπως  τζιπ, αλλά και μυστικές πληρωμές για όσους θα δώσουν πληροφορίες σχετικά με τη δράση λαθροκυνηγών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ινδία βρίσκεται το μισό του συνολικού αριθμού των 3.200 τίγρεωνπαγκοσμίως, οι οποίες προστατεύονται σε δεκάδες καταφύγια άγριας ζωής που έχουν συσταθεί από το 1970.  Η εταιρεία Άγριας Ζωής της Ινδίας αναφέρει ότι μέχρι στιγμής 14 τίγρεις έχουν σκοτωθεί από λαθροθήρες στη χώρα, σημειώνοντας την άυξηση ενός ακόμη ζώου σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για ένα ζώο  που απειλείται με αφανισμό και o βιότοπός του συρρικνώνεται περισσότερο από 50% το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, επισημαίνει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.
 
Οχτώ τίγρεις έχουν σκοτωθεί  κατόπιν λαθροθηρίας φέτος στη Μαχαράστρα, μία εκ των οποίων βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα διαμελισμένη στο καταφύγιο Tadora  Tiger με το κεφάλι και τα πόδια να λείπουν.   Στην περιοχή του καταφύγιου, όπου ζουν περίπου 40 τίγρεις,  οι δασοφύλακες έχουν βρει επίσης παγίδες.
 
Η λαθροθηρία αποτελεί σοβαρή απειλή για την άγρια φύση της Ινδίας, με  τμήματα της τίγρεως να χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και να πωλούνται σε αρκετά υψηλές τιμές στη μαύρη αγορά. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι τίγρεις στόχος του παράνομου κυνηγιού, καθώς οι ρινόκεροι φημίζονται για τα κέρατά τους, οι αρσενικοί ελέφαντες για τους χαυλιόδοντές τους, ενώ οι λεοπαρδάλεις έχουν κατά καιρούς δηλητηριαστεί και κυνηγηθεί από χωρικούς, οι οποίοι τις θεωρούν απειλή για τα σπίτια και τα ζώα τους.

«Σπάνια ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τους λαθροκυνηγούς» είπε ο επικεφαλής των δασικών εποπτών , SWH Naqvi, προβλέποντας με αυτό τον τρόπο τις ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες θα κληθούν να  πυροβολήσουν κάποιο λαθροκυνηγό.  Αντ’ αυτού, χαρακτηρίζει πολύ πιο χρήσιμη την πολιτική της κυβέρνησης να πληρώσει πληροφοριοδότες από ένα νέο ταμείο, διαθέτοντας 5 εκατομμύρια ρουπίες απέναντι στην αντιμετώπιση  του εγκλήματος.  « Δεν έχουμε πολλά κόλπα, έτσι αυτό θα βοηθήσει παραγματικά», δήλωσε ο Naqvi. 

Ads