Ads

«Γενοκτονία» χαρακτηρίζουν οι οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων τον αφανισμό των φυλών στο δάσος του Αμαζονίου λόγω της παράνομης υλοτομίας. Η φυλή Awa, μια φυλή μόλις 355 ατόμων εξαφανίζεται στο βωμό της υπερβολικής εκμετάλλευσης τους τροπικού δάσους της.

 
Οι εταιρίες υλοτομίας που εκμεταλλεύονται το τροπικό δάσος της Βραζιλίας έχουν κατηγορηθεί από οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων ότι χρησιμοποιούν ένοπλους για να διώξουν τους Awa. Η Διεθνής Επιθεώρηση, με την υποστήριξη του Colin Firth, αγωνίζεται να σταματήσει τη «γενοκτονία».
 
Οι ερευνητές περιγράφουν τα περιστατικά αυτά: “Προχωρώντας κατά μήκος των χωματόδρομων του Αμαζονίου, ένα γιγάντιο φορτηγό υλοτομίας, επισκιάζει το όχημα των ερευνητών. Οι κορμοί από τεράστια δέντρα στιβαγμένα στο φορτηγό, είναι απόδειξη της συνεχόμενης καταστροφής του μεγαλύτερου τροπικού δάσους και πολύ περισσότερο την απειλή στη φυλή Awa.
 
Ωστόσο, καθώς ταξίδευαν στη ζούγκλα, συνάντησαν  μικρές ομάδες από τους Funai –  Βραζιλιανή Εθνική Οργάνωση- δεν τόλμησαν να σταματήσουν τους υλοτόμους. Το όχημα ήταν πολύ μεγάλο και οι υλοτόμοι ήταν σχεδόν βέβαιο ότι ήταν οπλισμένοι. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να βιντεοσκοπούν το φορτηγό και να προσθέσουν το βίντεο στο σωρό των αποδεικτιών στοιχείων που δείχνουν ότι οι Awa – με τα μόνο 355 μέλη που έχουν απομείνει, περισσότεροι από 100 από αυτούς δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο- βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης”.

Ads

 
Αυτή η σκηνή παίζεται σε όλον τον Αμαζόνιο καθώς οι αρχές αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την ισχυρή παράνομη βιομηχανία της υλοτομίας. Αλλά δεν είναι μόνο οι απώλειες δέντρων που έχει δημιουργήσει αυτή τη σοβαρή κατάσταση ώστε να οδηγήσει ένα βραζιλιάνο δικαστή, τον José Carlos do Vale Madeira να περιγράψει το γεγονός ως μια «πραγματική γενοκτονία». Επεμβαίνουν στο έδαφος των Awa για οικοδόμηση παράνομων εποικισμών και για εκτροφή βοειδών. Μισθομένοι άντρες, που ονομάζονται πιστολέρος,  κυνηγούν τους Awa που στέκονται στο δρόμο τους. Μέλη της φυλής περιγράφουν ότι βλέπουν τις οικογένειές τους να αφανίζονται. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η φυλή έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο και μόνο η άμεση δράση από την Κυβέρνηση της Βραζιλίας για την αποτροπή της υλοτομίας μπορεί να σώσει τη φυλή.
 
Αυτήν την εβδομάδα η οργάνωση Survival International (Διεθνής Επιβίωση) θα ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία για να αναδείξει τη δεινή θέση της φυλής Awa  και υποστηρίζεται από το βραβευμένο με Όσκαρ Ηθοποιό Colin Ferth. Σε ένα βίντεο το οποίο θα δημοσιευτεί την Τετάρτη, ο Firth θα απευθύνει έκκληση στην Κυβέρνηση της Βραζιλίας για να αναλάβει επειγόντως δράση για την προστασία της φυλής. Ο 51χρονος ηθοποιός, που πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη ταινία «Ο λόγος του Βασιλιά» κάνει έκκληση καλώντας τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Βραζιλίας να στείλει την αστυνομία να διώξουν τους υλοτόμους.
 
Η Awa είναι από τις δύο νομαδικές φυλές κυνηγών – συλλέκτών που έχουν μείνει στον Αμαζόνιο. Σύμφωνα με την Survival, είναι η πλέον απειλούμενη φυλή του κόσμου εξαιτίας του ανελέητου κυνηγητού από ένοπλους υλοτόμους.

 Η αρχή της καταστροφής

Τα προβλήματά τους άρχισαν από το 1982 με την έναρξη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) και της Παγκόσμιας Τράπεζαν που χρηματοδοτούν προγράμματα για την εξαγωγή τεράστιων κοιτασμάτων σιδήρου που βρέθηκαν στα βουνά της Carajás.

Η ΕΟΚ έδωσε στη Βρασιλία 600 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής από τα ορυχεία προς την ακτή, υπό την προΰπόθεση ότι η Ευρώπη θα λαμβάνει το 1/3 της παραγωγής, δηλαδή τουλάχιστον 13,6 εκ. τόνους το χρόνο για 15 χρόνια.
 
Η σιδηροδρομική γραμμή απέκοψε άμεσα εδάφη από τις φυλές των Awa. Ο δρόμος της οικοδόμησης γρήγορα ακολούθησε αυτό το πρόγραμμα, οδηγώντας το άνοιγμα της ζούγκλας των Awa σε πολλούς εκμεταλλευτές. Αυτή ήταν και η αιτία της καταστροφή. Σύμφωνα με έρευνα της Survival, η επικεφαλής Fiona Watson δηλώνει ότι το 1/3 των τροπικών δασών στο έδαφος  Awa έχει καταστραφεί και οι ίδιοι οι Awa  έχουν εκτεθεί σε περίεργες ασθένειες κατά των οποίων δεν υπάρχει φυσική ανοσία.

 Η απειλή μιας φυλής

«Οι Awa είναι πραγματικά στο χείλος του γκρεμού», είπε η Watson, «Είναι ένας εξαιρετικά μικρός πληθυσμός και οι δυνάμεις εναντίον τους είναι τεράστιες. Έχουν δεχτεί εισβολές από υλοτόμους, έποικους, κτηνοτρόφους. Στηρίζονται αποκλειστικά από το δάσος. Μου έχουν πει το εξής: Αν δεν έχουμε δάσος, δε θα μπορέσουμε να ταΐσουμε ταΐσουμε τα παιδιά μας, θα πεθάνουμε»
 
Αλλά φαίνεται ότι οι Awa αντιμετωπίζουν μια πιο άμεση απειλή. Νωρίτερα αυτό το χρόνο έγινε έρευνα γύρω από τις αναφορές ότι ένα παιδί των Awa  είχε σκοτωθεί από τους υλοτόμους επειδή διαπίστωσε ότι τα τρακτέρ του είχαν καταστρέψει την κατασκήνωση των Awa.
 
«Δεν είναι μόνο η καταστροφή της γης. Είναι η βία», δήλωσε η Watson. «Έχω μιλήσει με ανθρώπους των Awa που έχουν δει τις οικογένειές τους να πυροβολούνται μπροστά στα μάτια τους. Υπάρχουν πάρα πολύ ισχυροί εναντίον τους. Οι καταπατητές χρησιμοποιούν τους «πιστολέρος» για να «καθαρίσουν» τη γη. Αν αυτό δε σταματήσει τώρα, οι άνθρωποι αυτοί θα εξαφανιστούν.»
 
Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακο στο μυστικό βίντεο των υλοτόμων, εκτός από το τεράστιο μέγεθος των κορμών πάνω στο φορτηγό, είναι η ερήμωση στο γύρω τοπίο, το οποίο ήταν πλούσιο τροπικό δάσος. Πλέον όλα έχουν αποψιλωθεί και έχουν μείνει μόνο λίγα διάσπαρτα δέντρα μαζί με κάποιους θάμνους. Αυτή η κατάσταση έχει φέρει σε απελπισία τους Awa αφού δεν έχουν κυνήγι για την τροφή τους και πλέον οι μητέρες δεν έχουν να θηλάσουν τα παιδιά τους.
 
Η κραυγή αγωνίας όχι μόνο για τα δάση αλλά και για τις φυλές του Αμαζονίου που απειλούνται άμεσα αποτυπώνεται στα λόγια των Awa: «Αυτή η γη είναι δική μου, δική μας. Μπορούν να πάνε μακριά στις πόλεις, αλλά εμείς ζούμε στο δάσος. Καταστρέφουν τα πάντα. Όλα πεθαίνουν . Θα πεινάσουμε, τα παιδιά μας θα πεινάσουν, η κόρη μου θα πεινάσει…»