Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει φωτογραφίες που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό στο διαδίκτυο και απεικονίζουν χωρικούς να μαζεύουν τα αυγά της θαλάσσιας χελώνας Olive Ridley στην παραλία της πόλης Ostional στην Κόστα Ρίκα.  Σύμφωνα με τους οικολόγους της κυβέρνησης της χώρας , αυτές οι θλιβερές εικόνες στις οποίες παρουσιάζονται άνθρωποι χωρίς ίχνος συστολής να μαζεύουν και να μεταφέρουν τα αυγά, «δε μαρτυρούν μία παράνομη πράξη λαθροθηρίας, αλλά μία πλήρως νόμιμη διαδικασία εξουσιοδοτημένη από την κυβέρνηση της χώρας».
 

Ads

Συγκεκριμένα, η συγκομιδή αυγών χελώνας αποτελεί  ένα σημαντικό μέρος της μακροπρόθεσμης περιβαλλοντικής εργασίας, την οποία ανέπτυξε και διαχειρίζεται η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα. Το 1983, η κυβέρνηση της χώρας δημιούργησε το Καταφύγιο Άγριας Ζωής στην πόλη Ostional και αργότερα άρχισε το πρόγραμμα Συγκομιδής Αυγών, το λεγόμενο EHP αποκλειστικά για αυτή την περιοχή. Κατά τη διάρκεια του EHP, χωρικοί επιτρέπεται να συνεχίζουν την παραδοσιακή πρακτική της συγκομιδής των αυγών και παράλληλα να προωθούν το μακροπρόθεσμο φερόμενο ως στόχο της βοήθειας στον τομέα της διατήρησης και αποκατάστασης των ειδών χελώνας Olive Ridley. Οι συγκομιδές είναι αυστηρά ελεγχόμενες, με χωρικούς να μεταφέρoυν τα αυγά μόνο κατά τις 36 πρώτες ώρες της ωοτοκίας, γνωστή ως «arribada».

image
 
Η πανάρχαια πίστη στην αφροδισιακή δύναμη των αυγών των χελωνών έχει δημιουργήσει μια ακμάζουσα μαύρη αγορά σε όλη τη Λατινική Αμερική. Οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει τη συλλογή των αυγών αυτών, ωστόσο οι κυβερνητικοί αντιτίθενται στη δράση των ακτιβιστών, οι οποίοι πραγματοποιούν συχνά εκστρατείες ενημέρωσης για το θέμα.
 
Πολλοί, λοιπόν, είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για μία καταστροφική πράξη απέναντι στη φύση. Με τις πλάτες της κυβέρνησης της Κόστα Ρίκα νομιμοποιούν αυτές τις ενέργειες που ως βασικό στόχο έχουν την κερδοφορία. Χρησιμοποιούν τα χέρια ενός φτωχού και πεινασμένου λαού για να  πουλούν τα αυγά της θαλάσσιας χελώνας και να πλουτίζουν στο όνομα ενός ιερού στόχου.