Τι σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στη σύγχρονη γυναίκα και τις θεές του Αρχαιοελληνικού Δωδεκάθεου; H δραματοθεραπεύτρια Βάσω Παπάλη πιστεύει ότι οι μύθοι για το θηλυκό στοιχείο είναι ένα μέσον που βοηθά στην κατανόηση των αρχέτυπων, τα οποία λειτουργούν μέσα στην ψυχολογία και την προσωπικότητα.

Ads

Μπορεί να είναι πολύ μακρινοί, χρονικά, αλλά εμπεριέχουν αιώνιες αξίες αφού οι μύθοι δημιουργήθηκαν για να εμπνεύσουν τότε, όπως και τώρα, υπενθυμίζοντας την ιερότητα της ύπαρξης.
 
Στη συνέχεια των σεμιναρίων δραματοθεραπείας που πραγματοποιούνται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με θέμα: «η Γυναίκα, πάνω στα θηλυκά Αρχέτυπα των θεαινών της Αρχαιότητας», και μετά την επιτυχή πραγματοποίηση τον Νοέμβριο 2012 του πρώτου κύκλου με θέμα την θεά «Άρτεμις», η δραματοθεραπέυτρια συνεχίζει με τον β΄ κύκλο σεμιναρίων με θέμα τη θεά  Αθηνά.
 
Ο δεύτερος κύκλος θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης:
Παρασκευή 25-01-2013/ Ώρες σεμιναρίων: 15:00 – 18:00
Σάββατο 26-01-2013/ Ώρες σεμιναρίων: 11:00 – 16:00
Κυριακή 27-01-2013/ Ώρες σεμιναρίων: 15:00 – 18:30
 
Β’ Κύκλος: Αθηνά
 
Αθηνά, παρθένος, μητέρα του Λόγου και των τεχνών. Παντοδύναμη, θηλυκή και αρσενική μαζί, είναι η θεά της δημιουργίας, της μεταμόρφωσης της ύλης, αλλά και της σοφής διάκρισης, αλήθειας και δικαίου στις καταστάσεις της ζωής. 
 
Έτσι, μαχήτρια, αλχημίστρια, και υφάντρα, μπορεί να μας εμπνεύσει στη σύγχρονη εποχή στην ύφανση μιας ζωής με μαχητικό πνεύμα, δημιουργικότητα και μεταμορφώσεις εαυτού και βιωτής.
 
Με αυτό το στόχο, στο συγκεκριμένο σεμινάριο, θα εξεταστούν δυσεπίλυτα προβλήματα της ζωής κάθε συμμετέχουσας και μέσα από δραματοθεραπευτικές τεχνικές αλλά και διαλογιστικές ασκήσεις θα αναζητηθούν τα αίτια και οι λύσεις τους. 
 
Τι σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στη σύγχρονη γυναίκα και τις θεές του Αρχαιοελληνικού Δωδεκάθεου; Στη δραματοθεραπεία της η Βάσω Παπάλη χρησιμοποιεί μύθους, παραμύθια, λογοτεχνικά και θεατρικά έργα κ.α. προκειμένου να εξυπηρετηθεί η λειτουργία της μεταφοράς ρόλων και καταστάσεων με στόχο την επεξεργασία αντίστοιχων ρόλων και καταστάσεων της ζωής.
 
Η αρχή έγινε με την εξερεύνηση του μύθου της Μήδειας που αποτελεί «από χίλιες πλευρές» το Αρχέτυπο της Μητέρας. Της Μεγάλης Μητέρας όπως λατρεύτηκε για χιλιάδες χρόνια από τους προϊστορικούς λαούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αλλά και της μάνας όλων των ανθρώπινων πλασμάτων επί του πλανήτη. Έζησε ανά τους αιώνες και θα «ζει» πάντα, μέσα από κάθε γυναίκα, εμποδίζοντας, στερώντας, καταπιέζοντας τα παιδιά της με τους πιο λεπταίσθητους τρόπους. Θα είναι εκεί χωρίς οίκτο, όσο η ίδια η γυναίκα δεν αντιμετωπίζεται με αγάπη, σεβασμό, φροντίδα, προστασία, ελευθερία, βοήθεια και παιδεία σε αυτό το έργο της ανατροφής των επόμενων γενεών. 
 
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της ενίσχυσης γυναικών ελεύθερων, συνειδητών, εμπνευσμένων, που ευρισκόμενες στο μητρικό ρόλο, θα μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ακριβώς τα αγαθά της ελεύθερης συνείδησης και του γενναιόδωρου ψυχισμού. Ακολουθώντας αυτά τα ιδεώδη οδηγήθηκε στα θηλυκά Αρχέτυπα των θεαινών της Αρχαιότητας, έτσι όπως μας παραδόθηκαν πριν την έλευση της πατριαρχίας.
 
Για τις σύγχρονες γυναίκες οι θεές υπάρχουν σαν ψυχολογικά πρότυπα. Κάθε γυναίκα μπορεί να νιώθει πιο κοντά σε μια ή περισσότερες θεές, ανάλογα με τα στοιχεία που αλληλεπιδρούν, όπως η οικογένεια, οι καταβολές, οι συνθήκες και η διάθεση για αλλαγή. 
 
Κύκλοι εργασίας με αντικείμενα προσέγγισης την Άρτεμη, την Αθηνά, την Αφροδίτη, την Ήρα, την Δήμητρα και την Περσεφόνη κ.α. προσφέρονται για παρακολούθηση αυτόνομα αλλά και σε μια συνέχεια, σκοπεύοντας σε ευρύτερο και σφαιρικότερο φάσμα απoκαλύψεων.
 
Το εργαστήρι απευθύνεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών. 
 
Επικοινωνία για κρατήσεις θέσεων και περισσότερες πληροφορίες στο τηλ: 6943 472 169