Κατηγορίες για βασανισμό πειραματόζωων βαραίνουν το Ιμπέριαλ Κολετζ του Λονδίνου, που θεωρείται ένα από τα πρωτοπόρα στην επιστημονική έρευνα. Η Βρετανική Ένωση για την Κατάργηση των Πειραμάτων σε Ζώα (BUAV), πραγματοποίησε μυστική έρευνα καταγράφοντας σε βίντεο τα σκληρά πειράματα.

Ads

Σύμφωνα με την καταγγελία της BUAV, οι ερευνητές αποκεφάλιζαν ποντίκια με λαιμητόμο ή έσπαγαν το λαιμό τους μετά το πέρας των πειραμάτων. Επιπλέον πολλά τρωκτικά ήταν σε άθλια κατάσταση λόγω έλλειψης φαγητού, ενώ δεν είναι γνωστή η μεταχείριση και άλλων μεγαλύτερων ζώων όπως σκυλιά, γάτες, γουρούνια και πίθηκοι.

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο διενεργήθηκε ανεξάρτητη έρευνα, όπου έγιναν 33 συστάσεις καθώς διαπιστώθηκε ελλιπής εκπαίδευση και έλεγχοι καθώς και κακοδιαχείριση. Συγκεκριμένα, το πόρισμα αναφέρεται στον μεγάλο αριθμό των ποντικιών και στα καταγεγραμμένα βασανιστήρια που υπομένουν, αλλά και σε περιστατικά με ζώα που υπέφεραν και δεν θανατώθηκαν εγκαίρως.

Το Ιμπέριαλ από πλευράς του παραδέχτηκε πως «υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης» και δεσμεύτηκε να αναλάβει άμεση δράση κάνοντας ριζικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου της καλύτερης εκπαίδευσης και της αύξησης του προσωπικού και περιορισμού χρήσης πειραματόζωων.

Ads