Μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη, από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμα στοιχεία για το παρελθόν μας, το παρόν και το μέλλον, ήρθε στο φως στον Μακρύγιαλο, έξω από τη Θεσσαλονίκη, από ομάδα επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που εντόπισαν τρεις απολιθωμένες χελώνες ηλικίας 2,5 – 3 εκατομμυρίων χρόνων.

Ads

Ήδη την Κυριακή 8 Νοεμβρίου και ύστερα από μια συντονισμένη προσπάθεια, η μία εξ αυτών ξεθάφτηκε από την ακτή και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο δημαρχείο Μακρυγιάλου.

image

Όπως τονίζει μιλώντας στο olympiobima.gr η Ευαγγελία Τσουκαλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., η πρώτη ανακάλυψη έγινε πριν από δέκα περίπου χρόνια από την ομάδα του καθηγητή Γεωργίου Κουφού, του αν. καθηγητή Δ. Κωστόπουλου του ΑΠΘ και Γάλλων παλαιοντολόγων.

Ads

Πρόσφατα, και ύστερα από τη συνδρομή και την επιμονή του Ιορδάνη Ποιμενίδη, ο οποίος έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την ύπαρξη της απολιθωμένης χελώνας στην παραλία του Μακρύγιαλου και με πρωτοβουλία της κας Τσουκαλά συντονίστηκε η διόλου εύκολη «αποστολή» της μετακίνησής της.

image

Η «επιχείρηση»

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, ομάδα από το ΑΠΘ αποτελούμενη από τους Νίκο Μπαχαρίδη, εξωτερικό επιστημονικό συνεργάτη, Νίκο Βασιλειάδη, μεταπτυχιακό φοιτητή και Άννα Κυριακίδου, προπτυχιακή φοιτήτρια, πήγαν στο Μακρύγιαλο με σκοπό την επιβεβαίωση της ύπαρξης απολιθωμένης χελώνας και την μετακίνησή της από την παραλία.

Πολύτιμη σε αυτό το εγχείρημα υπήρξε η βοήθεια του κ. Ιορδάνη Ποιμενίδη, της Μαρίας Αβραμίδου, Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μακρυγιάλου και του Κώστα Κουτούπα, Προέδρου του Συλλόγου Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου, οι οποίοι συνέβαλαν ώστε η αποστολή να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Να σημειωθεί πως μεγάλο τμήμα της χελώνας ήταν καλυμμένο από άμμο. Αφού ξεθάφτηκε αυτό το τμήμα, η χελώνα δέθηκε με ιμάντες και ο κ. Κουτούπας παραχώρησε το καΐκι του για να την τραβήξει από την ακτή και να την μεταφέρει μέχρι το λιμάνι των Αλυκών. Από τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού κατέφτασαν ένα JCB κι ένα φορτηγό, τα οποία την μετέφεραν στην είσοδο του Δημαρχείου Μακρυγιάλου όπου και βρίσκεται σήμερα τοποθετημένη. Υπό την παρούσα μορφή η χελώνα ζυγίζει περίπου 800 κιλά.

image

Τιτανοχελώνες που ξεπερνούσαν το ένα μέτρο 

Η κ. Τσουκαλά αναφέρεται στη σημασία του ευρήματος, επισημαίνοντας τα ακόλουθα: «Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ σημαντικό εύρημα, το οποίο βέβαια διαβρώθηκε σε μεγάλο βαθμό, γι’ αυτό και απαιτείται πολύ προσεκτική και επίπονη συντήρηση για να αναδειχθεί». Η κ. Τσουκαλά σημειώνει επίσης πως οι αυτές οι τιτανοχελώνες ξεπερνούσαν το ένα μέτρο σε μήκος. Ζούσαν σε ένα περιβάλλον ελαφρώς πιο υγρό και θερμό από το σημερινό, πεδινό, με λίμνες, ποτάμια και χαμηλή βλάστηση, που προσδιορίζεται πριν από 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια.

Συνεχίζοντας, η καθηγήτρια υπογραμμίζει πως τόσο τα παράλια της Χαλκιδικής, όσο και της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτα από γιγαντιαίες χελώνες. Η παρουσία απολιθωμένων γιγαντιαίων χελωνών στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου είναι γνωστή από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Πρόσφατα, νέα δείγματα από την Επανωμή, τη Νέα Μηχανιώνα και τη Νέα Καλλικράτεια οδήγησαν στην καλύτερη γνώση της μορφολογίας αυτών των εξαφανισμένων χελωνών. “Αυτές οι γιγαντιαίες χελώνες ήταν το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής ενός φοιτητή μου, που κάνει το μεταδιδακτορικό του στην Αργεντινή, του Βαγγέλη Βλάχου, ο οποίος ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως και θα έρθει την άνοιξη για να κάνει τη συντήρηση, την επιστημονική ανάλυση και την παλαιοντολογική μελέτη, ώστε να δούμε σε ποιο είδος ανήκει η χελώνα” προσθέτει η κα Τσουκαλά.

Πάρκο τιτανοχελώνων

«Τα απολιθώματα είναι μάρτυρες του παρελθόντος μας. Το να γνωρίζουμε την προϊστορία μας και τη φυσική μας ιστορία μας κάνει να εκτιμούμε το παρόν και να προβλέπουμε το μέλλον. Υπάρχει σε όλα μια συνεχής εξέλιξη. Οπότε αυτή η γνώση μας βοηθά να προσδιοριστούμε σαν άνθρωποι και σαν μέλη της φυσικής ιστορίας ενός τόπου», λέει χαρακτηριστικά η κ. Τσουκαλά.

Στόχος τώρα είναι η χελώνα να συντηρηθεί και να προστατευθεί, ενώ με την απαραίτητη οικονομική συνδρομή θα προχωρήσει η μεταφορά και των άλλων δύο χελωνών που έχουν εντοπιστεί. «Εφόσον ξεκινήσει μια συστηματική έρευνα με τη βοήθεια μιας επιχορήγησης από την πλευρά του Δήμου, μπορεί να δημιουργηθεί μια έκθεση, ένα «Πάρκο Τιτανοχελώνων», που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους και θα λειτουργήσει σαν πόλος έλξης και των μαθητών της περιοχής, αλλά και των τουριστών. Υπάρχει πάντως ενθουσιασμός από την τοπική κοινωνία, η οποία ευαισθητοποιήθηκε ιδιαίτερα, προσθέτει και συμπληρώνει πως η Ελλάδα κατέχει πρωτεύουσα θέση στο θέμα της Παλαιοντολογίας.

Πηγή: olympiobima.gr