Θα πρέπει να είναι δύσκολο να είσαι γάτα και όχι σκύλος. Για χιλιάδες χρόνια ο σκύλος έχει πάρει όλα τα βραβεία για την πίστη και την αφοσίωση του στον άνθρωπο. Ο τίτλος του «καλύτερου φίλου του ανθρώπου» το επιβεβαιώνει. Τι γίνεται όμως με την αιώνια αντίπαλο του;

Ads

Από τότε που η πρώτη γάτα ξεμύτισε από το φυσιολογικό της περιβάλλον, το κυνηγητό με τα ποντίκια και μπήκε στα σπίτια, ξεκίνησε και ο αγώνας για να καλυφθεί η διαφορά.

Τα – κάπως – ανέκφραστα πρόσωπα των γατιών  δεν κάνουν χάρες. Ένα απλό γρύλισμα, το ύφος ακόμα και η γλώσσα του σώματος του σκύλου, σ’ αφήνει – τις περισσότερες φορές – να καταλάβεις τι ακριβώς θέλει. Σε αντίθεση με τις γάτες, όπου θα καθίσουν άνετα μπροστά σας, θα σας κοιτάνε με απάθεια για λίγο, θα σηκωθούν και θα περπατήσουν μακριά, αδιαφορώντας για την παρουσία σας, πόσο μάλλον για τα συναισθήματα σας.

Οι γάτες έχουν διαφορετικές προτεραιότητες από τα σκυλιά. Αντίθετα με τα σκυλιά, των οποίων οι πρόγονοι – οι λύκοι – τους κληροδότησαν ένα ταλέντο στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, οι γάτες έχουν μια μοναχική, αρπακτική και κτητική καταγωγή.

Ads

Ακόμη και τώρα, όταν οι περισσότερες γάτες πάρουν την τροφή τους από τους ιδιοκτήτες τους, εξακολουθούν να υπακούουν στον αρχαίο κανόνα των προγόνων τους και νούμερο ένα προτεραιότητά τους: να έχουν ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν. Γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες συνιστάται να κρατούν τις γάτες κλειστές σε εσωτερικούς χώρους για δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη μετακόμιση – τόσο θέλει η γάτα για να σιγουρευτεί, ότι το νέο περιβάλλον είναι τόσο καλό όσο το παλιό.

Άρα οι γάτες είναι πιστές, κυρίως σε χώρους. Τι γίνεται με τους ανθρώπους; Είναι οι ιδιοκτήτες τους ένας απλώς σύνδεσμος μεταξύ της γατοτροφής στο σούπερ-μάρκετ και του μπολ του φαγητού;

Μια πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Λίνκολν που δημοσιεύτηκε στον Guardian, έδειξε ότι οι γάτες δεν στρέφονται στους ιδιοκτήτες τους για να τις καθησυχάσουν (κάτι που τα σκυλιά κάνουν), όταν είναι αντιμέτωπες με ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα, όταν οι γάτες βρεθούν σε ένα άγνωστο δωμάτιο, αμέσως θα το διερευνήσουν αλλά αρκετά γρήγορα η σκέψη τους θα τις γυρίσει πίσω στη συνηθισμένη περιοχή τους. Το αν υπάρχει γύρω ο ιδιοκτήτης τους δεν φαίνεται να τις επηρεάζει, ως προς το πόσο αισθάνονται ανασφαλείς.

Διαβάστε ακόμα:


Όταν οι γάτες θεωρούν ότι είναι σε ασφαλές έδαφος, μπορούν και να συμπεριφέρονται με αγάπη προς τους ιδιοκτήτες τους. Δείχνουν σε αυτόν μια ολόκληρη ποικιλία από τρόπους όπως: να κρατάνε την ουρά τους όρθια όταν μας βλέπουν, να τρίβουν το κεφάλι ή τα πλευρά τους στα πόδια μας, να γουργουρίζουν όταν τις χαϊδεύουμε.

Πώς ξέρουμε ότι αυτά είναι σημάδια της αγάπης; Λοιπόν, θα πρέπει να πούμε ότι δεν θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο κεφάλι της γάτας, αλλά ξέρουμε ότι αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους οι γάτες δείχνουν την αγάπη τους για τις άλλες γάτες.

Η απλή διαφορά με τα σκυλιά είναι ότι οι γάτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς για να μπορέσουν να δείξουν την αγάπη τους, ενώ τα σκυλιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενστικτώδη αγάπη τους για μας ως έναν τρόπο για να ηρεμήσουν τον εαυτό τους όταν αισθάνονται ανασφαλή. Η ανάγκη μιας γάτας για κοινωνική αλληλεπίδραση, δεν είναι τόσο μεγάλη όσο για ένα σκυλί.