Χρήσιμα στην ιατρική κοινότητα μπορούν να φανούν τα σκυλιά καθώς, σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα, φαίνεται ότι μπορούν να ανιχνεύσουν με την όσφρηση τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα. Με την εν λόγω έρευνα επιβεβαιώνονται θεωρίες και υποψίες που είχαν εκφραστεί ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς στο μέλλον είναι πιθανό να δημιουργηθούν ηλεκτρονικές «μύτες» που θα ανιχνεύουν τις ίδιες ουσίες με αυτές που μυρίζει και ο σκύλος.

Ads

Συγκεκριμένα, Γερμανοί ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα χρησιμοποιώντας τέσσερις εκπαιδευμένους σκύλους, δύο γερμανικούς ποιμενικούς, ένα αυστραλιανό ποιμενικό και ένα λαμπραντόρ. Διαπίστωσαν ότι τα ζώα ήταν σε θέση να κάνουν σωστή διάγνωση των όγκων στο 71% των καρκινοπαθών.

Ειδικότερα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρεις διακριτές ομάδες εθελοντών ασθενών για τα πειράματά τους: 110 υγιείς, 60 με καρκίνο των πνευμόνων και 50 με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Όλοι κλήθηκαν να εκπνεύσουν αέρα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, τους οποίους στη συνέχεια μύρισαν οι σκύλοι, οι οποίοι δεν φάνηκε να μπερδεύονται από τις διαφορετικές χημικές ουσίες που περιέχονταν στην ανάσα των υγιών καπνιστών ή όσων είχαν πνευμονοπάθεια αλλά όχι καρκίνο. Οι σκύλοι βρήκαν με επιτυχία 71 στα 100 δείγματα καρκινοπαθών, ενώ απέρριψαν σωστά 372 στα 400 δείγματα από μη καρκινοπαθείς.

Δυστυχώς «οι σκύλοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τη βιοχημεία της οσμής του καρκίνου» ανέφερε ο επικεφαλής δρα Θόρστεν Βάλες του Νοσοκομείου Schillerhoehe.

Ads

Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει παλαιότερες θεωρίες και υποθέσεις που είχαν για πρώτη φορά κυκλοφορήσει στο τέλος της δεκαετίας του ΄80. Από το 1989 μέχρι σήμερα, διάφορες μελέτες έχουν προσφέρει ενδείξεις ότι οι «καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου» μπορούν να μυρίσουν διάφορα είδη καρκίνου, όπως του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, του εντέρου και του μαστού. Πιστεύεται ότι οι καρκινικοί όγκοι εκλύουν πτητικές οργανικές χημικές ουσίες, που μόνο ένας σκύλος μπορεί να ανιχνεύσει.

Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου και η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου σε άντρες και γυναίκες. Κάθε χρόνο 340.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο των πνευμόνων. Τα συμπτώματα της ασθένειας δεν εμφανίζονται αμέσως κάτι που καθιστά δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.