Μιλώντας στο EurActiv, τονίζει ότι ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν τεράστια τμήματα γης σε αναπτυσσόμενες χώρες και να παράγουν με στόχο την κερδοφορία και όχι τη σίτιση των φτωχών. Από την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου χωρίς την επιβολή περιορισμών, θα επωφεληθούν τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και όχι οι φτωχοί, αναφέρει, σημειώνοντας ότι ιδιώτες σπεύδουν ήδη να αγοράσουν αγροτική γη ανά την υφήλιο. «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα επικίνδυνο σενάριο», υποστηρίζει ο Carles, ο οποίος θεωρεί ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια θα επηρεάσουν τις τιμές των τροφίμων και θα οδηγήσουν σε φαινόμενα καιροσκοπισμού.

Ads

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι επενδύσεις γης είναι σήμερα από τις πιο επικερδείς. «Μπορείς να αποκτήσεις εκατοντάδες εκτάρια γης στην Αφρική σε γελοία τιμή», δηλώνει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας μία κατάσταση κατά την οποία άνθρωποι διώκονται από τη γη τους και εθνικά δάση εξαφανίζονται, με την παραγωγή να εξάγεται χωρίς κανένα εγχώριο όφελος.

Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων κυριεύεται από μερικούς ιδιώτες οι οποίοι ασκούν πίεση στους καταναλωτές, προσθέτει, κρίνοντας αναγκαία τη δημιουργία «ενός παγκόσμιου οργανισμού γεωργίας που θα ελέγχει τις επενδύσεις και τις τιμές των τροφίμων».

Τα τελευταία 30 χρόνια, η Παγκόσμια Τράπεζα χορήγησε μόλις το 3% των ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα, παρά το γεγονός ότι το 80% του πληθυσμού των φτωχών κρατών ζει από τη γεωργία, τονίζει ο Carles, παρατηρώντας «μία πλήρη αποσύνδεση ανάμεσα στις διεθνείς δημόσιες επενδύσεις και τις ανάγκες αυτών των χωρών».

Ads

Εν μέσω αυτών των συνθηκών, αξιώνει «ένα μίνιμουμ κανονισμών» που θα προστατεύει στις περιπτώσεις κρίση, με βασικό στοιχείο την επίτευξη ισορροπίας στις τιμές.

Εξηγώντας το μοντέλο που προωθεί ο οργανισμός, προτείνει να χωριστεί ο κόσμος σε 10 ζώνες, με την παράλληλη απελευθέρωση του εμπορίου αγροτικών προϊόντων βάσει συγκεκριμένων τιμών αναφοράς. Αυτές θα μπορούν να εγγυηθούν το δίκαιο κόστος βασικών διατροφικών προϊόντων για καταναλωτές αλλά και παραγωγούς.

Πηγή: euractiv.com image