Σε δέσμευση καταπολέμησης της βίας ενάντια των γυναικών προέβησαν δεκατρείς χώρες, κατά τη σύνοδο της Υπουργικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, την Τετάρτη 11 Μαϊου.

Ads

Η σύμβαση που υπέγραψαν οι χώρες «ανοίγει το δρόμο για τη θεσμοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για την προστασία των γυναικών από κάθε μορφή βίας». Σ’ αυτή περιλαμβάνονται η καταγραφή της αρχής της ισότητας γυναικών-ανδρών στο Σύνταγμα και στην εθνική νομοθεσία και η κατάργηση όλων των άνισων νόμων και μονομερών πρακτικών.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, πρόκειται να ληφθούν μέτρα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σχετικά με την καταπολέμηση της βίας ενάντια των γυναικών. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη δημιουργία εγκαταστάσεων που θα αποτελούν «καταφύγιο» για τις κακοποιημένες γυναίκες και υποχρεώνει την εθνική νομοθεσία να καταγράψει την απαγόρευση κάθε μορφής ακρωτηριασμού των γενετικών τους οργάνων.

Η Τουρκία, μια χώρα στην οποία έχουν υπάρξει πολλά θύματα βίας στο όνομα της «τιμής» της οικογένειας, βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που υπέγραψαν τη σύμβαση. Άλλες χώρες είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, και η Ελλάδα.

Ads

Σύμφωνα με τη σύμβαση η εφαρμογή των δεσμεύσεων θα διασφαλίζεται από ομάδα εμπειρογνωμόνων που πρόκειται να συγκροτηθεί. Στη σύνοδο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσά τους 19 υπουργοί Εξωτερικών και 10 υφυπουργοί.