Επίσημα, γνωρίζουμε ότι ο Henryk Ross, πρώην φωτορεπόρτερ στον πολωνικό τύπο, αναγκάστηκε από το ναζιστικό καθεστώς να εργαστεί ως γραφειοκράτης φωτογράφος για το τμήμα στατιστικής της εβραϊκής διοίκησης. Έβγαζε φωτογραφίες για τα εβραϊκά δελτία  ταυτότητας, αλλά και αρκετές άλλες εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προπαγάνδας σχετικά με το γκέτο του Lodz. Ο Ross, Εβραίος όντας, ήταν ένας από τους τουλάχιστον 160.000 ανθρώπους που φυλακίστηκαν στο γκέτο του Lodz της Πολωνίας, δεύτερο σε μέγεθος σε όλη τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, μόνο μετά το γκέτο της Βαρσοβίας.

Ads

Η ανεπίσημη εκδοχή είναι ότι ο Ross κατέγραψε φωτογραφικά τη φριχτή πραγματικότητα της ζωής κάτω από τη ναζιστική κυριαρχία, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του. Στην τετραετή ύπαρξη του γκέτο του Lodz, το ένα τέταρτο των κρατουμένων του πέθαναν από την πείνα. Το 1942, σχεδόν 20.000 μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης του Chelmno. Το 1944, 70.000 εστάλησαν στο Άουσβιτς.

image
Η αστυνομία παρακολουθεί αδιάκοπα στο γκέτο του Lodz, (Henryk Ross/Art Gallery of Ontario/Courtesy of Museum of Fine Arts, Boston)

Ο Ross έθαψε τα αρνητικά του το 1944 σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ένα ιστορικό αρχείο όλων αυτών που είχαν συμβεί στο Lodz. Ως ένας από τους 877 καταγεγραμμένους επιζήσαντες του γκέτο, ο Ross επέστρεψε για τα αρνητικά, μετά την απελευθέρωση του Lodz, ανακαλύπτοντας πως περισσότερο από το μισό του αρχικού υλικού των 6.000 είχε παραμείνει άθικτο.

Ads

image
Γκέτο του Lodz, Ένας άνδρας περπατάει στα χιονισμένα ερείπια της συναγωγής στην Wolborska Street, η οποία καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1939. (Henryk Ross/Art Gallery of Ontario/Courtesy of Museum of Fine Arts, Boston)

Η Art Gallery του Ontario, διοργανώνει αυτές τις μέρες μία μεγάλη έκθεση υπό τον τίτλο «Memory Unearthed», στην οποία θα παρουσιαστούν πάνω από 200 από τις φωτογραφίες αυτές. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης και θα διαρκέσει από τις 25 Μαρτίου μέχρι τις 30 Ιουλίου.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Πηγές: aldebaran.photo και athjcom.gr