Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου η Μacart εγκαινιάζει στον πολιτιστικό της χώρο έκθεση φωτογραφίας του Θανάση Ζέκου με τίτλο «Μουσικές σκηνές».

Ads

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 11 Δεκεμβρίου, εκτίθενται 24 φωτογραφίες από τις νυκτερινές μουσικές σκηνές της Αθήνας.

Στον πολιτιστικό χώρο της εταιρείας έχουν προηγηθεί σημαντικές εκθέσεις ζωγραφικής με έργα διακεκριμένων σύγχρονων ζωγράφων, εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή πολύ σημαντικών Ελλήνων φωτογράφων, καθώς και έκθεση με ψηφιακά τυπώματα giclée με την υπογραφή σύγχρονων ελλήνων εικαστικών.

Με αυτή τη νέα έκθεση, καθώς και μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται, στόχος των ανθρώπων της εταιρείας είναι η λειτουργία ενός πολυχώρου κοντά στο κέντρο της πόλης, όπου θα μπορεί να βρει απάγγιο κάθε άνθρωπος που καλόπιστα πιστεύει ότι η τέχνη παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.

Ads

image

image

Λίγα λόγια για την έκθεση από τον Γιώργη Γερόλυμπο
 
Όταν φωτογραφίζεις γίνεσαι αυτό που βλέπεις, γίνεσαι η ατμόσφαιρα στην οποία βρίσκεσαι, και αν το καταφέρεις, που σημαίνει ότι το ενσωματώνεις βαθιά μέσα σου, τότε και μόνο τότε μπορείς να το μεταφέρεις στους άλλους. Αυτό κάνει ο φωτογράφος, ο ζωγράφος ή ο μουσικός: ονειρεύεται με τα μάτια ανοικτά και μας αφηγείται το τι βλέπει. Ernst Haas
 
Εδώ και χρόνια, ο Θανάσης Ζέκος φωτογραφίζει τις νυχτερινές μουσικές σκηνές της Αθήνας. Ακολουθώντας συνεργάτες του στο μουσικό χώρο, ανθρώπους που τον εμπιστεύονται και αφήνουν την υποστήριξη της δουλειάς τους στα έμπειρα χέρια του, ο Θανάσης ξεκίνησε να παρακολουθεί τις συναυλίες από νεαρή ηλικία. Κάθε φορά, μετά την ολοκλήρωση της εργασίας του, παρέμενε στο χώρο, έβγαζε τη φωτογραφική μηχανή και μετατρέπονταν σε ένα σιωπηλό παρατηρητή της μουσικής.

Γιατί, πράγματι, η φωτογραφική του καταγραφή προδίδει έναν θεατή που υπερβαίνει κατά πολύ την απλή ακρόαση. Ο Θανάσης φωτογραφίζει την μουσική, τους ερμηνευτές και τη νυχτερινή ατμόσφαιρα που γεμίζει τις μουσικές σκηνές με ένα τρόπο που θυμίζει περισσότερο την προσεκτική συλλογή στιγμών και ήχων παρά την απλή καταγραφή γεγονότων, που αποτελεί το περιεχόμενο των συνηθέστερων φωτογραφιών συναυλιών και εκδηλώσεων.

image

Σε κάθε συναυλία, κάθε μουσική σκηνή, φορά με τη φορά, μετατράπηκε σταδιακά σε ένα ανταποκριτή αυτού του ιδιαίτερου κόσμου που μας μεταφέρει, ως παθιασμένος συλλέκτης, τις ποιότητες και τις λεπτές αποχρώσεις του, που δεν αποκαλύπτονται στον περιστασιακό επισκέπτη παρά μόνο στον αφοσιωμένο ακόλουθό τους. Παρατηρούμε, μέσα από το φωτογραφικό του φακό, την ερμηνεία των μουσικών και χορευτών από την απαραίτητη απόσταση που επιβάλει με τη διακριτικότητα της ματιάς του. Κοιτάζουμε τις λεπτομέρειες στα πρόσωπά τους καθώς εισέρχονται στον εσωτερικό εκείνο κόσμο που απαιτεί η μουσική ερμηνεία, μακριά από οποιονδήποτε περισπασμό ή ενόχληση, και θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το βλέμμα του Θανάση απομακρύνει τους τελευταίους ακόμα περισσότερο. Η ματιά του φαίνεται να προστατεύει τους ερμηνευτές και να αποφεύγει να τους παρενοχλήσει στην πιο κορυφαία και πλέον προσωπική τους στιγμή.

Επιλέγει το χρώμα στις εικόνες του όπως οι μουσικοί επιλέγουν τις νότες στις εκτελέσεις τους: σαφές, ξεκάθαρο αλλά ταυτόχρονα να επιτελεί το σκοπό του και να υποτάσσεται ως μέρος της σύνθεσης στη δημιουργική του παλέτα. Ταυτόχρονα με τους μουσικούς και τους χορευτές, την στιγμή της κορύφωσης της δημιουργικής ερμηνείας τους, ο Θανάσης κλείνει τα μάτια του, μετατρέπει την εμπειρία που λαμβάνει χώρα μπροστά του σε προσωπικό βίωμα και τα ανοίγει και πάλι για να μας την αφηγηθεί.

Ο Θανάσης Ζέκος μας προσκαλεί να τον ακολουθήσουμε στις νυχτερινές του μουσικές περιπλανήσεις, μεταφράζοντας τους ήχους σε χρώματα και καλώντας μας να τα ανασυνθέσουμε σε μελωδίες.
 
INFO

  • Πολιτιστικός Χώρος της Macart: Λένορμαν 244, Αθήνα

  • Ώρες λειτουργίας: Δευτ. Τετ. Σάβ. 10.00-14.00, Τρ. Πεμ. Παρ. 10.00-18.00