Δέκα εμβληματικοί δρόμοι, δέκα φωτογραφίες, δέκα κείμενα, ένα, όμως, βλέμμα… Ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης, περπατάει αυτούς τους δρόμους, τους ξανακοιτάζει και στοχάζεται, αφουγκραζόμενος τους τριγμούς του χρόνου και της ζώσας ιστορίας. 

Ads

Κείμενα και φωτογραφίες που θα «ντύσουν» το Café Defacto (Παύλου Μελά 19) για ένα μήνα, από τη 1 έως τις 30 Οκτωβρίου 2016, ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης «10 – Δρόμοι σαν Ιστορίες» θα γίνουν την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, στις 19:30.

Είναι δέκα στοχαστικοί περίπατοι μέσα στη ρυμοτομία και στους χρόνους της Θεσσαλονίκης, διαδρομές σε μια πόλη που αναδιατάσσεται, άλλοτε δημιουργικά και άλλοτε καταθλιπτικά, μέσα στο μεγάλο κάδρο της εθνικής αμηχανίας και των πολιτικών περιδινήσεων.

Το τέλειο σταυροδρόμι της Αριστοτέλους, η χαμηλόφωνη γοητεία της Αλ. Σβώλου, η περίφημη Διαγώνιος της Παύλου Μελά, ο εμβληματικός και ξεπεσμένος Βαρδάρης, η Εγνατία αιώνια ψυχή της πόλης, η διαχρονικά κομψή Προξένου Κορομηλά, το διεθνές brand της Τσιμισκή, το πεζοδρομιακό παρακλάδι της Ζεύξιδος, η Νέα Παραλία με την αμφίδρομη συνομιλία της, αλλά και η παιδική γειτονιά της Ηλιούπολης με τις ανεξίτηλες χαρακιές της…

Ads

image

image

image

Με κοινωνική, πολεοδομική και γεωμετρική ματιά, με γραφή κοφτή και γλαφυρή, ο Σταύρος Κωνσταντινίδης ανατέμνει το σύγχρονο ίχνος αυτών των δρόμων σε κείμενα νοσταλγικά, με μνήμη ενός παλλόμενου, πρόσφατου παρελθόντος, των δεκαετιών ’80 και ’90, αλλά και αναφορές στο σημερινό άνυδρο παρόν. 

INFO
10 – ΔΡΟΜΟΙ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Έκθεση του Σταύρου Κωνσταντινίδη
Café Defacto
1 – 30 Οκτωβρίου 2016
Εγκαίνια: Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, 19:30
Επικοινωνία: 6948607547, 6977591128, facebook

image

* Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας το 1968. Είναι Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος. Διευθύνει τα μελετητικά γραφεία «Stavros Konstantinidis & associates» και «Κυκλαδική – Σύμβουλοι Μηχανικοί» με γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Μύκονο. Είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Athens Voice, εφημερίδα Μακεδονία και σε άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Έχει γράψει τα βιβλία «Ανοιχτές Πόλεις», 2010 και «Έξυπνοι δρόμοι για μία ανθρώπινη πόλη», 2014 από τις εκδόσεις Athens Voice books.  Ζεί μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Όλα τα κείμενα της παρούσας έκθεσης δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2016. Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει το νέο του βιβλίο «Ο Έρωτας στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ» από τις εκδόσεις «Επίκεντρο».