«Σκιές στην Αθήνα» είναι ο τίτλος σειράς φωτογραφιών του Αλβανού φωτογράφου Enri Canaj, μέσα από τις οποίες παρουσιάζεται μια Αθήνα τελείως διαφορετική σε σχέση με αυτή που πρωτογνώρισε, όπως αναφέρει στην σελίδα του. «Το κέντρο της Αθήνας το θυμάμαι γεμάτο ζωή, όμως σήμερα είναι μια άλλη πόλη», γράφει

Ads

 
«Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες γνώρισα μια Αθήνα με μεγάλη ανάπτυξη. Καινούργια ξενοδοχεία, κόσμο, καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες. Μια πόλη γεμάτη με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, καθαρή, και ασφαλής. Δεν έβλεπες πλανόδιους πωλητές, ούτε ναρκομανείς, ούτε μετανάστες, μόνο τουρίστες και τους ανθρώπους που ήρθαν για να διασκεδάσουν», αναφέρει και συνεχίζει: «Με την πάροδο του χρόνου η πόλη άρχισε να φθίνει και να ανακτά τον προηγούμενο χαρακτήρα της».
 
«Τώρα πια η πόλη ξεθωριάζει. Μερικοί την εγκαταλείπουν λόγω της κρίσης. Πολλά καταστήματα και ξενοδοχεία έχουν κλείσει, το κέντρο είναι πλέον σχεδόν έρημο. Οι άνθρωποι φοβούνται μην τους κλέψουν. Φοβούνται επίσης να δουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τους χρήστες ναρκωτικών και τις γυναίκες που εκδίδονται. Όμως για μένα αυτοί οι άνθρωποι ήταν πάντα εκεί. Τους βρήκα όλους εκεί όταν έφτασα για πρώτη φορά στην Αθήνα, όταν ήμουν 9 χρονών. Ήταν πάντα εκεί ενώ μεγάλωνα. Είναι κατά κάποιο τρόπο παγιδευμένοι στη ζωή τους…
 
Το να τριγυρίζω μαζί τους ήταν για μένα μια καθημερινότητα. Έτσι μου ήταν πιο εύκολο να τους πλησιάσω. Είναι ευαίσθητοι άνθρωποι με πολλά προβλήματα, με διαλυμένες οικογένειες πίσω τους. Μερικές φορές σου δίνουν την εντύπωση πως κανείς δεν νοιάζεται για αυτούς, όπως και το πως έχουν την επιθυμία να μιλήσουν με κάποιον, να βγουν από τη μιζέρια τους.
 
Για κάποιος από αυτούς έχουν την αίσθηση πως σχεδόν ψάχνουν κάποιον να ανοιχτούν να τα βγάλουν όλα από μέσα τους. Όπως ομολογούν. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως ανοίχτηκαν και μου μίλησαν σαν να με ήξεραν. Ήθελα να τους φωτογραφίσω μόνο όταν αισθανόμουν πως ένιωθαν περισσότερα άνετα, αφού πρώτα είχα περάσει κάποιο χρόνο μαζί τους. Οι εικόνες που έχω επιλέξει είναι για μένα οι πιο δυνατές, επειδή ξέρω την ιστορία που κρύβουν από πίσω τους». 

Φωτογραφίες του Enri Canaj από την σειρά «Σκιές στην Αθήνα». Δείτε όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα του Enri Canaj