Ένοπλες ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής ΜΚΟ Pro Asyl, μεταφέρουν μετανάστες και αιτούντες ασύλου στα σύνορα της Τουρκίας – είτε πρόκειται για χερσαία είτε για θαλάσσια – αφήνοντάς τους εκεί. Η ΜΚΟ κατέληξε σε αυτό το πόρισμα μετά από 90 συνεντεύξεις με μετανάστες που συνελήφθησαν αλλά και με δυο Γάλλους δημοσιογράφους. Οι πηγές των καταγγελιών της ΜΚΟ διατηρούν την ανωνυμία τους – το μόνο γνωστό στοιχείο είναι πως πρόκειται και για Σύρους πρόσφυγες.

Ads

 
Ναυαγοί
 
«Αυτού του τύπου οι “απελάσεις” γίνονταν με βίαιο και απειλητικό για την ζωή τρόπο σε καθημερινή βάση», είπε ο Κάρλ Κοπ, διευθυντής της Pro Asyl, σε συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση της έκθεσης. Την συνέντευξη Τύπου διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Διωγμένους (ECRE) στις Βρυξέλλες.
 
«Βάρκες με μετανάστες αφέθηκαν στην τύχη τους ή ρυμουλκήθηκαν από τις Ειδικές Δυνάμεις μέχρι τα τουρκικά χωρικά ύδατα», είπε ακόμη. Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν σε κάθε μια από αυτές τις «απελάσεις» οι άνθρωποι που τις πραγματοποίησαν «φορούσαν μαύρες στολές, κρατούσαν όπλα, και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με full-face».
 
Σύμφωνα με Σύρους πρόσφυγες που μίλησαν στην ΜΚΟ, οι άντρες με τις μάσκες τους πήραν τις ταυτότητές τους, τα κινητά τους τηλέφωνα, και τα πορτοφόλια τους. Σε αρκετές περιπτώσεις έριχναν προειδοποιητικές βολές γύρω από τις βάρκες, ενώ σε άλλες οι εμβόλιζαν τα σκάφη ή έπαιρναν τις μηχανές και τις άφηναν στο έλεος της θάλασσας.
 
Ένας Σομαλός μετανάστης, που βρέθηκε σε ένα τέτοιο περιστατικό τον Μάιο του 2013, είπε ότι οι Έλληνες κομάντο αρχικά επιχείρησαν να ηρεμήσουν τον κόσμο στην βάρκα. «Μην φοβάστε, τώρα έχετε φτάσει. Είστε ασφαλείς», εξιστορεί ότι τους είπαν. Στην συνέχεια, όμως, τους πήραν τα σωσίβια και τα πέταξαν στην θάλασσα. «Μας πήραν την μηχανή της βάρκας και τα καύσιμα. Μετά μας έσπρωξαν. Μείναμε εκεί τρεις ώρες περιμένοντας να φτάσουμε στην τουρκική ακτή», είπε.
 
Στις 24 Αυγούστου ένα ακόμη περιστατικό έλαβε χώρα στο Φαρμακονήσι. Σύροι μετανάστες μεταφέρθηκαν εκεί σε μια βάση του στρατού. «Οι αξιωματικοί ήταν ευγενικοί μαζί μας, αλλά οι κομάντο μας απειλούσαν. Μας έβαλαν όλους να ξαπλώσουμε στο πάτωμα. Μείναμε κάτω για 2 ώρες. Μας χτυπούσαν στο πρόσωπο και αλλού. Μας έλεγαν: “Είστε σκουπίδια από την Συρία”», λέει ένας πρόσφυγας.
 

 

Κοινοτικές πιέσεις
 
H Pro Asyl σημειώνει στην έκθεση ότι η Ελλάδα πιέζεται από άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. αναφορικά με τις εισροές μεταναστών στην Ένωση.
 
«Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χανς Πίτερ Φρίντριχ, τον περασμένο Μάρτιο πίεσε την Αθήνα να κλείσει τα σύνορά της στον Έβρο, ενώ άλλοι απείλησαν την χώρα ότι θα εκδιωχθεί από την συνθήκη Σενγεν», ανέφερε ο Κοπ. 
 
Η Ελλάδα, όπως σημειώνει η έκθεση, μετακίνησε 1800 επιπλέον συνοριοφύλακες στον Έβρο και σήκωσε φράχτη μήκους 10.5 χιλιομέτρων.
 
«Μας εκπλήσσουν και μας ντροπιάζουν», είπε ο Μίκαελ Ντίντρινγκ, γενικός γραμματέας της ECRE. O ίδιος υποστήριξε πως η Frontex προσπαθεί να εισάγει θεσμικά την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην δραστηριότητά της. «Η Frontex δεν έχει συμμετάσχει σε τέτοιες δραστηριότητες», είπε αναφορικές με τις καταγγελίες και πρόσθεσε πως «εάν η υπηρεσία ήξερε ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο θα είχε επέμβει».
 
Το Γραφείο Τύπου της Frontex απαντώντας σχετικά στο euobserver.com είπε πως το περασμένο έτος έλαβε αρκετές καταγγελίες από μετανάστες για τέτοια συμπεριφορά, τις οποίες και ερεύνησε αμέσως.
 
«Μόλις λάβουμε τέτοια καταγγελία αμέσως δίνουμε εντολή στο κράτος – μέλος που αφορά η υπόθεση να διεξάγει σχετική έρευνα», είπε ο εκπρόσωπος τύπου, συμπληρώνοντας ότι ο Αξιωματικός για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της υπηρεσίας, ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να προσφέρουν διευκρινίσεις και πληροφορίες, όπως και το να ερευνήσουν σε βάθος τις καταγγελίες.
 
«Σε όλες τις περιπτώσεις οι ελληνική πλευρά δήλωσε ότι ποτέ δεν έλαβαν χώρα τέτοιες επιχειρήσεις», σχολίασε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι οι αρχές ακόμη ερευνούν κάποιες καταγγελίες. Η ΕΛ.ΑΣ. καλούμενη να σχολιάσει στο ίδιο μέσο τις καταγγελίες δεσμεύτηκε να απαντήσει όταν ολοκληρώσει τις έρευνες. 

Ads