Αγκυροβολημένο ανοιχτά της Μάλτας είναι το πετρελαιοφόρο Maersk Etienne, με σημαία Δανίας, το οποίο έπειτα από αίτημα των αρχών της χώρας διέσωσε 27 μετανάστες από ξύλινη βάρκα που βυθιζόταν, μεταξύ των οποίων μια έγκυος γυναίκα και ένα παιδί. Η επιχείρηση διάσωσης έγινε στις 4 Αυγούστου.

Ads

Οι αρχές της Μάλτας έχουν απαγορεύσει στο τάνκερ να αποβιβάσει τους μετανάστες και να εισέλθει στα χωρικά της ύδατα. Αίτημα υποβλήθηκε και στην Τυνησία, από την οποία είχαν αποπλεύσει οι μετανάστες, αλλά δεν έχει απαντήσει.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου, Maersk Tankers, τονίζει ότι από τις 4 Αυγούστου οι μετανάστες κοιμούνται στο κατάστρωμα και ότι πλέον είναι αδύνατο να παραμείνουν εκεί.

«Ο εμπορικός στόλος δεν έχει τη δυνατότητα ούτε έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί περισσότερους ανθρώπους από το αναγκαίο πλήρωμα, οι προμήθειές μας εξαντλούνται», αναφέρει με μήνυμά του ο πλοίαρχος Τόμι Τόμασεν.

Ads

Ο Τόμασεν κάνει μεταξύ άλλων έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες και κυβερνήσεις «για ανθρωπιστική βοήθεια και να βρεθεί επειγόντως μια λύση» ώστε να αποβιβαστούν με ασφάλεια οι διασωθέντες.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών