Προσφυγικό και αξιολόγηση συναντώνται ντε φάκτο σήμερα σε επίπεδο ευρωπαϊκής κορυφής στην έκτακτη τριμερή συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα – μια συνάντηση, που θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα της Αθήνας στο πολιτικό ναρκοπέδιο της Ευρώπης.

Ads

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση, που θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής και οριστικοποιήθηκε χθες το βράδυ, θα μπουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που έχουν σχέση με την προσφυγική κρίση αλλά και τη – μετέωρη ακόμη – αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα επιμείνει στη θέση ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί δύο κρίσεις ταυτόχρονα», πιέζοντας αφ’ ενός για να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και, αφ’ ετέρου να μπει οριστικό φρένο στα σχέδια των κλειστών συνόρων και στις μονομερείς ενέργειες των κεντροευρωπαϊκών χωρών στο προσφυγικό.

Μήνυμα Τσίπρα για τις «μονομερείς ενέργειες»

Ads

Το μήνυμα αυτό, άλλωστε, έστειλε ήδη και με την πρώτη παρέμβασή του χθες στις εργασίες της συνόδου υπογραμμίζοντας τη «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση», μεταξύ του «ever closer Europe» στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των «μονομερών ενεργειών» που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της.

Η Ανγκελα Μέρκελ, όπως κατέστησε σαφές και με τις δημόσιες τοποθετήσεις της, είναι σ’ αυτή τη φάση ο πιο απρόσμενος ίσως, αλλά και ο πιο σθεναρός σύμμαχος των ελληνικών θέσεων, παραμένει αμφίβολο ωστόσο εάν αυτή η συμμαχία θα αποδειχθεί αρκετή για να ανασχεθεί το ντόμινο των φραχτών που υψώνουν οι κεντροευρωπαίοι απειλώντας την Ελλάδα με απομόνωση και εγκλωβισμό ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων τους επόμενους μήνες.

Ο ευρωπαϊκός διχασμός στο προσφυγικό και το κλίμα αναμέτρησης που επικρατεί στις Βρυξέλλες αποτυπώθηκε και στην συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τσέχο ομόλογό του, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, έναν εκ των τεσσάρων της σκληρής ομάδας του Visegrad (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία) που επιδιώκουν σταθερά το κλείσιμο των συνόρων και την απομόνωση της Ελλάδας.

«Μη φιλική ενέργεια»

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε στον τσέχο ομόλογό του πως η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, ενώ σημείωσε με νόημα ότι η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα με τα Σκόπια θα συνιστούσε «μη φιλική ενέργεια».