«Το σύστημα της ευρωζώνης είναι μη κυβερνήσιμο και δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο», δήλωσε ο Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1985-1994) και ένας εκ των «σοφών οραματιστών» της Ευρώπης, όπως τον αποκαλούν οι Γάλλοι. Ο Ζαν Ντελόρ τονίζει πως θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Ads

Σε αφιέρωμα της Journal du Dimanche, όπου δημοσιεύεται και σχετικό άρθρο του Φρανσουά Ολάντ, αναφέρεται πως ο Ζακ Ντελόρ είχε προειδοποιήσει πως «η Ευρώπη κλυδωνίζεται ανάμεσα στην επιβίωση και στην παρακμή».

Εξάλλου από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος είχε επισημάνει την ανάγκη στήριξής του πάνω σε δύο πυλώνες: τον οικονομικό και τον νομισματικό. Μόνο έτσι θα είχε κατορθώσει να προχωρήσει ισορροπημένα η Ευρωζώνη. Από το 1997 εξηγούσε, ότι ήταν απαραίτητο ένα σύμφωνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, παράλληλα με τα δημοσιονομικά και νομισματικά δεδομένα. «Κάνεις δεν τον άκουσε», σημειώνει το δημοσίευμα.

Σήμερα, ο Ζακ Ντελόρ δηλώνει: «Αυτό το σύστημα σήμερα (της Ευρωζώνης), είναι μη κυβερνήσιμο και δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο. Θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η Οικονομική και Νομισματική Ένωση».

Ads

Αναφορικά με την ελληνική κρίση, ο Ζακ Ντελόρ επισημαίνει στα λατινικά την έλλειψη αλληλεγγύης. «Αυτή η κρίση λέει πολλά για την έλλειψη “affectio societatis” (κοινωνικής στοργής), στην Ευρώπη του σήμερα», αναφέρει.  «Για την ώρα, αποφεύχθηκε το χειρότερο. Η Ευρώπη όμως δεν είναι πλέον μια ηθική εξουσία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ηθική δύναμη που αποτέλεσε τη δύναμη της Ευρώπης σε άλλες περιόδους, όπως σε αυτή της πτώσης του τείχους του Βερολίνου», τονίζει.