Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αποδεκτό με σεβασμό και περηφάνια, τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.  Παρά την ιστορική σημασία του διακυβεύματος, η πλειονότητα των πολιτών δεν προσήλθε στην κάλπη, με τη συμμετοχή να φτάνει μόλις το 35%. Το ποσοστό υπέρ του “ναι” σε αυτούς που ψήφισαν έφτασε στο καθολικό 90%, όμως η χαμηλή προσέλευση αποδυναμώνει το αποτέλεσμα και αναμένεται ντόμινο εξελίξεων στη γειτονική χώρα, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 

Ads

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι η πλειοψηφία των πολιτών που προσήλθαν, ψήφισαν «Ναι» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος. Όπως είπε, θα λάβει υπόψη του το ποσοστό συμμετοχής, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο στο δημοψήφισμα αποφασίζουν όσοι συμμετέχουν και όχι απέχουν. «Παρά το οργανωμένο μποϊκοτάζ η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισε, έχει επιλέξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αυτό θα σηματοδοτήσει τις επόμενες κινήσεις στη Βουλή»,τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, «διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές». «Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα», είπε ο Ζάεφ και επισήμανε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Πάντως, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο στόχος του δημοψηφίσματος λόγω της μικρής συμμετοχής, πολύ κάτω από το απαιτούμενο 50%, δεν εκπληρώθηκε και ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσυρθεί από τη Συμφωνία. Επιπλέον το VMRO σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σημαντικές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε κάποια εκλογικά κέντρα καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεπάγεται ένας ψηφοφόρος κάθε 14 δευτερόλεπτα.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι δηλώσεις του ηγέτη του VMRO. Ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι τόνισε ότι το ισχυρότερο μήνυμα το έστειλα όσοι έκαναν μποϊκοτάζ ή ψήφισαν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Το γεγονός είναι ότι η συμφωνία για το όνομα δεν έλαβε πράσινο φως, αλλά ο λαός άναψε κόκκινο. Όσοι ψήφισαν κατά της συμφωνίας και όσοι επέλεξαν να δείξουν μέσω της αποχής τι πιστεύουν έστειλαν το πιο ηχηρό μήνυμα: Αυτή είναι η Μακεδονία», είπε.

Ads

Ο ηγέτης του VMRO μίλησε για  «ισχυρό κόσμο που δεν λύγισε από τις ωμές απειλές», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποπειράθηκε να νοθεύσει το δημοψήφισμα. Επιπλέον στέλνοντας μήνυμα στον Ζάεφ ανέφερε πως «τo VMRO DPMNE μένει με τον λαό και θα νικήσουμε», κάνοντας λόγο όχι μόνον για ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας. Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του .