Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 27 κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα βρεθεί η εκτροπή και ο εξαναγκασμός σε προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας του αεροσκάφους της Ryanair, που είχε απογειωθεί από την Αθήνα μεπροορισμό το Βίλνιους, ώστε να συλληφθεί ο 26χρονος Λευκορώσος δημοσιογράφο, Ρόμαν Προτάσεβιτς. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ads

Διαβάστε επίσης: «Κρατική αεροπειρατεία» από τη Λευκορωσία: Ποιος είναι ο Ρομάν Προτάσεβιτς

«Οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν» στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Σαρλ Μισελ. Αυτό το «συμβάν άνευ προηγουμένου» δεν «θα μείνει χωρίς συνέπειες», διεμήνυσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς, πρώην διευθυντής του ιστότου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Next, συνελήφθη καθώς το αεροσκάφος της Ryanair υποχρεώθηκε από μαχητικά της Λευκορωσίας να αλλάξει πορεία εν πτήσει και να προσγειωθεί στο Μινσκ. Μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα ως μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόσφκαγια, που συμμετείχε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το αεροπλάνο συνέχισε κανονικά την πτήση του προς το Βίλνιους της Λιθουανίας. Υπενθυμίζεται πως η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, είχε συνάντηση και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Ads

Ο Προτάσεβιτς, λόγω της αντιπολιτευτικής του δράσης εναντίον του φιλορωσικού καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατηγορείται για τρομοκρατία και υποκίνηση ταραχών και ζει εκτός Λευκορωσίας από το 2019. Ο Προτάσεβιτς είναι ένας από τους ιδρυτές της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων NEXTA, ένα κανάλι στο Telegram που έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. Είναι εχθρικό προς τον Λουκασένκο και βοηθά στον συντονισμό διαδηλώσεων.

Υπενθυμίζεται πως στη Λευκορωσία το τελευταίο χρόνο έχουν συλληφθεί περίπου 35.000 άνθρωποι, ενώ δεκαδες έχουν καταδικαστεί με βαριές ποινές φυλάκισης. Αν και τον Οκτώβριο του 2020 υπήρξε συμφωνία σε επίπεδο υπ. Εξωτερικών για επιβολή κυρώσεων κατά του Λουκασένκο, τελικά ο πρόεδρος της Λευκορωσίας βρέθηκε εκτός λίστας δεκάδων προσώπων σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις.

«Θα πρέπει να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες «συνέπειες για τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων που διέπουν τις αερομεταφορές», διεμήνυσε από τη δική της πλευρά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ σε μήνυμά της στο Twitter έγραψε: «Η εξωφρενική και παράνομη συμπεριφορά του καθεστώτος στη Λευκορωσία θα έχει συνέπειες. Οι υπεύθυνοι για την πειρατεία στην πτήση της Ryanair πρέπει να τιμωρηθούν. Ο δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει αύριο τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν».

Τι προηγήθηκε

Το περιστατικό έλαβε χώρα την Κυριακή το πρωί. Όπως έγραψε η αρχηγός της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, αλλά και ο προσωπικός της σύμβουλος, Φράνακ Βιατσόρκα, στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Twitter, η πτήση FR4978 που απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας άλλαξε ξαφνικά πορεία και προσγειώθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα αργότερα και επίσημα.

Το αεροπλάνο της Ryanair άλλαξε απότομα πορεία μετά από εντολή της κυβέρνησης Λουκανέσκο, και συνοδευόμενο από ένα MiG-29, με πρόσχημα πως σε αυτό υπάρχουν εκρηκτικά. Τελικά στόχος ήταν να συλληφθεί ο δημοσιογράφος και φωτορεπόρτερ, Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Όπως αναφέρει η αρχηγός της Αντιπολίτευσης, ο εν λόγω δημοσιογράφος και φωτορεπόρτερ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή στη Λευκορωσία, καθώς τα τελευταία χρόνια αποτελεί σφοδρό επικριτή του Λουκανέσκο.

«Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς είναι δημοσιογράφος, φωτογράφος, ακτιβιστής από τη Λευκορωσία. Εργαζόταν ως φωτογράφος για το μεγαλύτερο μέσο της χώρας. Το 2019, έφυγε από τη Λευκορωσία λόγω της συνεργασίας του με μέσο της αντιπολίτευσης. Είχε καλύψει τις εκλογές του 2020 και τις διαμαρτυρίες που είχαν ακολουθήσει. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και η KGB τον έχουν κατατάξει στη λίστα τρομοκρατών», έγραψε η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. «Το καθεστώς του Λουκανέσκο ανάγκασε την προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των επιβατών και συνέλαβε τον Ρόμαν. Απαιτούμε την απελευθέρωσή του», συνέχισε με νέο tweet.