Υποψήφιος για το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης θα είναι ο πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων επικοινωνιών της NSA. Υπενθυμίζεται πως ο Έντουαρντ Σνόουντεν μετά τις αποκαλύψεις παρέμεινε εγκλωβισμένος για πάνω από ένα μήνα στο αεροδρόμιο της Μόσχας με τη Ρωσία τελικά να του χορηγεί προσωρινό άσυλο.

Ads

 
Η απόφαση της υποψηφιότητας ενδέχεται να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίες εντάθηκαν μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις ακόμα και ευρωπαίων αξιωματούχων. Σημειώνεται πως ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε και η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών ευρωπαϊκών χωρών με την NSA για τις παρακολουθήσεις.
 
Η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά / Βόρεια Πράσινη Αριστερά) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα προτείνει τον Σνόουντεν για το βραβείο, το οποίο απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε χρόνο για να τιμήσει ανθρώπους που «μάχονται κατά της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και της καταπίεσης».
 
«Ο Σνόουντεν έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του για να επιβεβαιώσει αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό σχετικά με την ευρεία παρακολούθηση στο Διαδίκτυο, ένα τεράστιο σκάνδαλο της εποχής μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η GUE/NGL και προσθέτει: «αποκάλυψε λεπτομέρειες για παραβιάσεις του ευρωπαϊκού νόμου για την προστασία των δεδομένων και βασικών δικαιωμάτων».
 
Στο παρελθόν με το βραβείο έχουν τιμηθεί ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα και η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κιι.