Οιωνούς νέας παγίδας εκπέμπουν ΔΝΤ και Σόιμπλε, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δίνει την ευρωπαϊκή μάχη απεμπλοκής και πολιτικής λύσης στην αξιολόγηση.

Ads

Η παγίδα δείχνει να στήνεται με ένα υπόγειο παιχνίδι καθυστερήσεων προκειμένου να παραταθεί η «ελληνική εκκρεμότητα» ενδεχομένως κι έως την άνοιξη – μια παράταση, που μπορεί να στερήσει από την Αθήνα την συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και, παράλληλα, να την σπρώξει ξανά κοντά στην απειλή της πιστωτικής ασφυξίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, την ώρα της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μετέδιδε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καθυστερήσει έως την άνοιξη τη λήψη της απόφασης συμμετοχής ή όχι, τελικά, στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο επιλέγει την καθυστέρηση αυτή προκειμένου να δοθεί αναγκαίος χρόνος στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ενημερωθεί για τις θέσεις του ΔΝΤ.

Ads

Ευρωπαίοι αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν όντως επαληθευθούν αυτές οι πληροφορίες θα πρόκειται για άσχημη εξέλιξη, όπως επισημαίνει και σε tweet του ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στις Βρυξέλλες Αλεξ Πίγκμαν:

Τη δική της σημασία έχει και η χρονική σύμπτωση καθώς το μήνυμα από το ΔΝΤ ήρθε λίγη ώρα αφ’ ότου εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η έκθεση των θεσμών για τις κοινωνικές παροχές της ελληνικής κυβέρνησης είναι «επικριτική», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι και «προκαταρκτική».

Η επισήμανση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου για τον «προκαταρκτικό» χαρακτήρα της έκθεσης καθώς και το μήνυμά του ότι το Βερολίνο θα την εξετάσει εις βάθος την επόμενη εβδομάδα, δείχνει έτερη απειλή καθυστερήσεων.

Και εγείρει αμφιβολίες για το εάν θα καταστεί δυνατό να υπάρξει τελική απόφαση του EuroWorkingGroup για την αναστολή του «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος πριν από τα Χριστούγεννα, όπως προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση.