Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 χρόνων έφτασε το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή το αντιευρωπαϊκό κόμμα UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει σε δημοτικότητα.

Ads

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει δεσμευτεί πως το 2017 θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Σε δημοσκόπηση του Ipsos MORI καταγράφεται πως το ποσοστό των Βρετανών που θα υποστήριζαν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ ανέρχεται σε 56% έναντι 36% που τάσσονται υπέρ ενός «Brexit».

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1991. Επίσης φαίνεται να υπάρχει μια στροφή στη βρετανική κοινωνία καθώς το 2012 η πλειονότητα των ερωτηθέντων είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Ανά κόμμα, στους ψηφοφόρους των Συντηρητικών το ποσοστό που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ είναι λίγο πάνω από το 50%, Στους εργατικούς το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 73% και στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στο 82%. Στο αντιευρωπαϊκό UKIP υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη τάσσεται το 11%.

Ads

Σημειώνεται πως ένας στους τρεις ερωτηθέντες απάντησε ότι θα ήθελε η Μ. Βρετανία να είναι μέλος μιας οικονομικής κοινότητας στην Ευρώπη, χωρίς όμως πολιτικούς δεσμούς. Μόνο το 14% δήλωσε ότι θα επιθυμούσε μια στενότερη ενσωμάτωση με τα κράτη – μέλη της Ε.Ε..