Υπό την πίεση της ηγεσίας της Ευρώπης και της γειτονικής Αυστρίας, η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως ανακαλεί την απόφαση για αποχώρησή της από τη συμφωνία «Δουβλίνο 2» για την παροχή ασύλου και τις διαδικασίες επαναπατρισμού των μεταναστών.

Ads

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιζάρτο, είχε συνομιλία με τον Αυστριακό ομόλογό του, Σεμπάστιαν Κουρτς, σχετικά με τις ρυθμίσεις της συνθήκης Δουβλίνο 3 και «τον πληροφόρησε ότι η Ουγγαρία δεν αναστέλλει την ισχύ κανενός κανόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ουγγρικής κυβέρνησης.

Η Αυστρία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αρχική απόφαση της Ουγγαρίας και απείλησε με συνέπειες τη Βουδαπέστη, ενώ η Κομισιόν ζήτησε «άμεσες εξηγήσεις». «Η Ουγγαρία σέβεται τη συνθήκη του Δουβλίνου, αλλά ταυτοχρόνως ζητεί υπομονή στην πράξη πριν υποδεχθεί και άλλους παράνομους μετανάστες έχουμε ανάγκη να επεκτείνουμε τις δυνατότητες υποδοχής», ανέφερε η κυβέρνηση στο ουγγρικό κοινοβούλιο.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Αυστρίας και Ουγγαρίας, συμφώνησαν να ζητήσουν από την Κομισιόν να δώσει ειδική προσοχή στο δρόμο των δυτικών Βαλκανίων που ακολουθούν μετανάστες, κυρίως από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Ads