Πρόσθετη χρηματοδότηση 100 δισ. ευρώ ισχυρίζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πως θα χρειαστεί μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα αν πετύχει πλεόνασμα 1,5% που ζητά το ΔΝΤ έναντι του 3,5% που έχει συμφωνηθεί.

Ads

«Η υπερβολική επιείκεια έναντι των στόχων της λιτότητας στην Ελλάδα θα κοστίσει ακριβά», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικαλούμενη το υπ. Οικονομικών της Γερμανίας.

Η επιπλέον χρηματοδότηση 100 δισ. ευρώ σε περίπτωση που οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα περιοριστούν στο 1,5%, φέρεται να αναφορά του υφυπουργού οικονομικών Γενς Σπαν, η οποία έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής. Αυτό το επιπλέον βάρος θα το επωμισθούν οι δανειστές, είπε και έκανε λόγο για «ένα νέο πακέτο βοήθειας».

Ο εκπρόσωπος μάλιστα της κοινοβουλευτικής ομάδας των δύο χριστιανικών κομμάτων για δημοσιονομικά ζητήματα Έκχαρτ Ρέμπεργκ δηλώνει στην FAZ: «Και μόνον αυτός ο χονδρικός υπολογισμός δείχνει ξεκάθαρα τα προβλήματα που έχει ακόμα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.»

Ads

Τα προβλήματα αυτά δεν θα μπορούσαν να μετατεθούν για μια ακόμη φορά στους ώμους των Ευρωπαίων εταίρων της Αθήνας. «Πάντως εμείς δεν πρόκειται να συμπράξουμε ούτε σε ένα ονομαστικό κούρεμα χρέους ούτε σε πρόσθετη οικονομική βοήθεια σε τέτοιο ύψος», τονίζει ο εκπρόσωπος. Για να καταλήξει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις χωρίς εκπτώσεις.