Μπορεί η Ελλάδα να «πνίγεται» στα χρέη, αλλά δεν είναι η μόνη στην Ευρωζώνη.

Ads

Έτσι επιγράφεται άρθρο της Telegraph, που παρουσιάζει στοιχεία τα στοιχεία της Eurostat που απεικονίζουν κι αποδεικνύουν το συνολικό πρόβλημα χρέους που η Ευρώπη αντιμετωπίζει.

Ποια είναι η εικόνα στην «τσέπη» της ευρωπαϊκής οικογένειας; Συνολικά, υπάρχουν πέντε χώρες με χρέος μεγαλύτερο από το ΑΕΠ τους, ενώ 21 ακόμη έχουν χρέη που ξεπερνούν το 60% του ΑΕΠ, όριο που έθετε η Συνθήκη του Μάαστριχτ.  

Αναλυτικότερα, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, το υψηλότερο στην ΕΕ, γράφει η εφημερίδα, και ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ της. Η Ιταλία και η Πορτογαλία είναι οι επόμενες πιο χρεωμένες χώρες, με τα χρέη τους να ανέρχονται στο 132% και στο 129% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Ακολουθούν η Κύπρος, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία.

Ads

Στη μέση της κατάταξης περίπου η Γερμανία, με χρέος περίπου στο 70% του ΑΕΠ της. Αντίθετα, μικρότερο χρέος, είχαν το 2015 η Εσθονία, το Λουξεμβούργο και η Βουλγαρία, με το ποσοστό του να πέφτει κάτω του 30% του ΑΕΠ τους.

image

Το επίπεδο του χρέους σε όλη την Ευρωζώνη ήταν στο 90,4% το 2015, υποχωρώντας από το 92% του 2014. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έφτασε από τη «γέννηση» του ευρώ, δηλαδή από το 1999.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, εννέα ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να μειώσουν την αναλογία χρέους/ΑΕΠ, από το 2012. Μόλις πέντε – η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Λετονία έχουν καταφέρει να το πράξουν σε πραγματικούς όρους.

Επίσης, υπάρχουν πέντε χώρες της ΕΕ που έχουν χρέη πάνω από 1 τρισ. ευρώ: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.

image

Και τι μας λένε αυτά τα στατιστικά; Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι αυξήσεις του χρέους σε όλη την Ευρώπη, δείχνουν ότι οι χώρες αγωνίζονται να πάρουν τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών τους, ενώ οι χώρες με το μικρότερο συνολικό χρέος είναι συχνά εκείνες που έχουν δει τις μεγαλύτερες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια.