Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρκελώνης σήμερα υπέρ της ενότητας της Ισπανίας και κατά της αυτονομίας της Καταλονίας.

Ads

Σχεδόν 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, από 175.000- 200.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Η κινητοποίηση αυτή είναι η πρώτη που οργάνωσε η ομάδα «Ταμπάρνια», που δραστηριοποιείται κυρίως στο Διαδίκτυο κι η οποία αποδοκιμάζει το καταλανικό κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας, με όπλα το χιούμορ και τη σάτιρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επικριτές των δυνάμεων υπέρ της αυτονομίας διαδήλωσαν σήμερα διεκδικώντας την ίδρυση της περιφέρειας της «Ταμπάρνιας», μιας φανταστικής περιοχής που επινοήθηκε προκειμένου οι υπέρμαχοι της ενότητας της χώρας να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των προασπιστών της ανεξαρτησίας.

Ads

Το όνομα Ταμπάρνια (Tabarnia) προήλθε από το πρώτο γράμμα των δύο πόλεων όπου οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πλειοψηφία κατά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου: Ταραγόνα και Βαρκελώνη (Tarragona- Barcelona).

Κρατώντας σημαίες της Ισπανίας αλλά και πανό με τα χρώματα της φανταστικής αυτής περιφέρειας, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Βαρκελώνης έως την έδρα της κυβέρνησης της Καταλονίας, όπου οι αυτονομιστές διατηρούν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο.

«Βρισκόμαστε εδώ γιατί δεν αντέχουμε άλλο, έχουμε βαρεθεί τις διαδικασίες για την ανεξαρτησία και μια μειοψηφία που μας οδηγεί στον γκρεμό» είπε η Μαρί Κάρμεν Γκερέρο, μια διοικητική υπάλληλος ηλικίας 33 ετών, που είχε κρεμάσει στον λαιμό της μια σημαία της «Ταμπάρνιας».

Το κίνημα υπέρ της ίδρυσης της «Ταμπάρνιας» έγινε ιδιαίτερα γνωστό μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου μετά τις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στις οποίες επικράτησαν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας (47,5% των ψήφων). Την πρωτοβουλία είχαν χαιρετίσει πολιτικά κόμματα κατά της ανεξαρτησίας, όπως οι Ciudadanos ? οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην περιφέρεια- ή το Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Οι υποστηρικτές της «Ταμπάρνιας» επιχειρούν ουσιαστικά να ανατρέψουν την επιχειρηματολογία των κομμάτων υπέρ της απόσχισης, καθώς υποτίθεται ότι ζητούν την απόσχιση από την Καταλονία των μητροπόλεων της Ταραγόνας και Βαρκελώνης, όπου ένας μικρός αριθμός ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.

Τον Ιανουάριο, αποφάσισαν να διορίσουν τον Καταλανό συγγραφέα Αλμπέρτ Μποαντέλα «εξόριστο πρόεδρο της Ταμπάρνιας», σε μια ειρωνική αναφορά για τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.

«Πρόκειται για ένα αστείο προκειμένου οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας να συνειδητοποιήσουν ότι τα επιχειρήματά τους είναι γελοία και όλη η διαδικασία παράλογη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χοσέ Λουίς Κορτές, πρώην εμπορικό στέλεχος ηλικίας 72 ετών.

«Ωστόσο αν το προχωρήσουν, ίσως αυτό να σταματήσει να είναι ένα αστείο, διότι εάν εκείνοι θελήσουν να αποχωρήσουν από την Ισπανία και την Ευρώπη, ακόμα κι αν το κάνουν, εμείς θα παραμείνουμε».

Οι υπέρμαχοι της «Ταμπάρνιας», που έχουν φανταστεί τη δική της σημαία, τον δικό της εθνικό ύμνο, ακόμα και το δικό της νόμισμα, διαβεβαιώνουν ότι θα μπορούσαν ακόμα και να επιδιώξουν τη νόμιμη αναγνώρισή της ως περιοχή που έχει αποσχισθεί από την Καταλονία.