Χιλιάδες Ρουμάνοι βγήκαν σήμερα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν δια της σιωπής τους για τη διαφθορά.

Ads

Αφορμή υπήρξε η συμπλήρωση ενός χρόνου από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε πέρυσι σε νυχτερινό κέντρο κοστίζοντας τη ζωή σε 64 ανθρώπους.

Η φωτιά ξέσπασε την 30η Οκτωβρίου του 2015, όταν πυροτεχνήματα που ερρίφθησαν κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του ροκ συγκροτήματος «Goodbye to Gravity» προκάλεσαν ανάφλεξη στο εύφλεκτο αφρώδες υλικό που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κέντρου με αποτέλεσμα να υπάρξει πανικός μεταξύ των θαμώνων που προσπαθούσαν να εξέλθουν από τη μοναδική έξοδο του καταστήματος.

Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες του κλαμπ είχαν επιτρέψει την είσοδο παραπάνω ανθρώπων από όσους προέβλεπαν οι προδιαγραφές του και ότι το «Colectiv» δεν διέθετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφαλή ρίψη πυροτεχνημάτων, όπως επίσης και επαρκείς εξόδους διαφυγής. Παρόλ’αυτά οι αρχές της χώρας συνέχιζαν να δίνουν άδεια λειτουργίας στο κατάστημα, κάνοντας τα στραβά μάτια.

Ads

Το περιστατικό είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα της χώρας, που οδήγησαν τελικά στην παραίτηση της κυβέρνησης του Βίκτορ Πόντα.

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι, οι οποίοι κρατούσαν λουλούδια και κεριά, κατέκλυσαν τους δρόμους του Βουκουρεστίου με κατεύθυνση το κλαμπ «Colectiv», για να καταγγείλουν ότι η διαφθορά συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα στη Ρουμανία και η χώρα δεν διαθέτει επαρκή μέσα για να αποτρέψει ή να αντιμετωπίσει την επόμενη τραγωδία.