Τουλάχιστον 25.000 Κούρδοι και Αλεβίτες διαδήλωσαν σήμερα στην Κολωνία, στη δυτική Γερμανία, για να διαμαρτυρηθούν κατά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη σύλληψη στις αρχές Νοεμβρίου ηγετικών στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Ads

Kούρδοι και Αλεβίτες, η μουσουλμανική σιιτική μειονότητα, κατέκλυσαν τους δρόμους για να υπερασπιστούν «τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ελευθερία» και να καταδικάσουν τις εκκαθαρίσεις εκ μέρους των τουρκικών αρχών μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του επικεφαλής των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που κρατείται από το 1999 στην φυλακή Ιμραλί.

Κάποιοι άλλοι από το πλήθος κρατούσαν φωτογραφίες του συμπροέδρου του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος καθώς κατηγορούνται από τον επικεφαλής του τουρκικού Κράτους ότι είναι «η πολιτική βιτρίνα» του PKK.

image

Ads

Στο περιθώριο της διαδήλωσης, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια από μια μικρή ομάδα νεαρών Κούρδων, όπως έκανε γνωστό η αστυνομία της Κολωνίας σε ανακοίνωση της. 

«Κάποια πρόσωπα ήθελαν να ρίξουν πυροτεχνήματα. Οι αστυνομικοί από την πλευρά της θέλησαν να τους εμποδίσουν, τους πέταξαν πέτρες και αντικείμενα» εξήγησε η αστυνομία.

Σύμφωνα με το DPA, μία αστυνομικός τραυματίστηκε στο χέρι κι ένας άνδρας συνελήφθη και κρατείται.