Ένα ηχηρό μήνυμα κατά της κακοποίησης των ζώων έστειλαν χθες χιλιάδες Ισπανοί, που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης για να δηλώσουν την αντίθεση τους σε μία βάναυση παράδοση της χώρας τους… τις ταυρομαχίες.

Ads

Κάθε χρόνο, στη διάρκεια της ταυρομαχικής σεζόν, περισσότεροι από 3.000 ταύροι θυσιάζονται στο βωμό της  παράδοσης και του θεάματος, μόνο στην Ισπανία! Ταυρομαχίες  γίνονται και σε άλλες χώρες  που τηρούν με «ευλάβεια» και «καμάρι» την ισπανική παράδοση: στην Πορτογαλία, τη Νότια Γαλλία, και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής Μεξικό, Κολομβία, Βενεζουέλα, Βολιβία, Περού και αλλού. Μόνο η Βαρκελώνη το 2004 έγινε η πρώτη πόλη στην Ισπανία που απαγόρευσε τις ταυρομαχίες, και το 2010  η απαγόρευση επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Καταλονία. Στην υπόλοιπη χώρα, οι ταυρομαχίες κρατάνε γερά…

image

Χθες χιλιάδες ήταν οι Ισπανοί που βγήκαν στο δρόμο ζητώντας από τις αρχές «την κατάργηση των ταυρομαχιών». Οι διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ και πανό που έγραφαν συνθήματα όπως: «οι ταυρομαχίες, μάθημα βαναυσότητας» ή «ταυρομαχίες, εθνική ντροπή».

Ads

image

Μπροστάρης στη διαδήλωση το Κινήμα κατά της Κακοποίησης των Ζώων PAMCA που ζητά  την απαγόρευση των ταυρομαχιών καταγγέλλοντας την ίδια στιγμή και τη σκληρότητα που επιδεικνύεται σε βάρος των ζώων και σε άλλα θεάματα όπως την φωτιά που βάζουν στα κέρατα των τρομοκρατημένων ταύρων στις παραδοσιακές γιορτές που γίνονται σε πόλεις και χωριά. «Καμία ιεροτελεστία και καμία παράδοση που βασίζεται στους διαδοχικούς θανάτους, και τρέφεται από αίμα και το μίσος, δεν μπορεί να ωφελήσει καμία κοινωνία» αναφέρει το PAMCA στη σελίδα του στο Facebook. «Γνωρίζουμε μόνο μια ηθική. Του τέλους όλων αυτών. Της πλήρους κατάργησης όλων των ταυρομαχιών».

image

Το PAMCA, που ιδρύθηκε πριν από 13 χρόνια, κινητοποιεί όλο και περισσότερους ακτιβιστές και διαδηλωτές και κατάφερε να συγκεντρώσει 284.000 και πλέον ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Η εφημερίδα El Pais έγραψε αυτήν την εβδομάδα ότι το 2015, 1.736 ταυρομαχίες και γιορτές με ταύρους οργανώθηκαν στην Ισπανία, 132 λιγότερες σε σχέση με το 2014.

image

Η αιματοβαμμένη ιεροτελεστία

Κάθε ταυρομαχία ακολουθεί ένα αυστηρό πρωτόκολλο με κανόνες. Καταρχήν, χωρίζεται σε τρία μέρη εκ των οποίων το καθένα λέγεται tercio.

Στο πρώτο μέρος συμμετέχουν ο ταυρομάχος κι ένας έφιππος. Ο ταύρος δέχεται το πρώτο χτύπημα από τον έφιππο ο οποίος αποχωρεί. Ακολουθεί το δεύτερο χτύπημα με τις μπαντερίγιες. Κι ύστερα, στο τρίτο μέρος ο  ταυρομάχος μένει μόνος του με τον ταύρο. Με ένα σπαθί κι ένα  μικρότερο κόκκινο πανί που ονομάζεται muleta.

image

Υποτίθεται ότι η muleta έχει κόκκινο χρώμα για να εξαγριώνει τον ταύρο, αλλά αυτό είναι ψέμα, καθώς ο ταύρος έχει αχρωματοψία. Η κατακόκκινη αλήθεια είναι ότι μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, το πανί ήταν λευκό αλλά μετά από κάθε ταυρομαχία, έμοιαζε με καταματωμένη ποδιά χασάπη… κι έτσι η muleta έγινε κόκκινη.

image

Στο μέρος αυτό, ο ταυρομάχος προσπαθεί να δείξει την τέχνη και το θάρρος του, κάνοντας φιγούρες για  τα μάτια του κοινού αλλά και του Προέδρου. Ο Πρόεδρος  της Αρένας  διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων και στο τέλος, απονέμει τα τρόπαια. Ένα αυτί ταύρου αν το κοινό μείνει ικανοποιημένο, δύο αυτιά αν το κοινό είναι ενθουσιασμένο, δύο αυτιά και την ουρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η υπέρτατη τιμή για έναν ταυρομάχο είναι να τον βγάλουν έξω θριαμβευτικά στους ώμους.

image

Ο ταυρομάχος έχει μόνο τρεις ευκαιρίες για να χτυπήσει τον ταύρο στην καρδιά. Αν δεν τα καταφέρει, ο Πρόεδρος του κάνει ένα σινιάλο και ο ταυρομάχος του δίνει μια χαριστική μαχαιριά. Αυτό το χτύπημα του θανάτου λέγεται estocada.