Τουλάχιστον 10.000 μαθητές και φοιτητές κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο της Βαρκελώνης για να υπερασπισθούν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, τη διεξαγωγή του οποίου έχει απαγορεύσει η ισπανική δικαιοσύνη ενώ η Μαδρίτη εμφανίζεται αποφασισμένη να εμποδίσει.

Ads

Οι νέοι έδωσαν ραντεβού μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της πόλης.

«Θα ψηφίσουμε! Ανεξαρτησία!» φώναζαν οι διαδηλωτές, σε μια κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες πριν από τις κάλπες.

Η Ισπανία βιώνει από τις αρχές του Σεπτέμβρη τη χειρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων 40 ετών, όπως επισημαίνουν επίσημα χείλη.

Ads

Την 6η Σεπτεμβρίου, το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε νόμο που προβλέπει τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας το ζητούν από το 2012.

image

image

Και η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας υπό την ηγεσία του Κάρλες Πουτζδεμόν δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των αρχών.

Εδώ και εβδομάδες, οι καταλανικές αρχές παίζουν τη γάτα με το ποντίκι με τις ομοσπονδιακές αρχές με στόχο να κρύψουν τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια ή ακόμα και να δημιουργήσουν ιστότοπους όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τη διεύθυνση του εκλογικού τους κέντρου.