Δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί κατέκλυσαν το κέντρο της Βαρκελώνης με αφορμή την πρώτη επέτειο από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ενώ διαδηλωτές προσπάθησαν να κλείσουν δρόμους και να αποκλείσουν σιδηροδρομικές γραμμές στο βορειοανατολικό τμήμα της ισπανικής περιφέρειας.

Ads

Φοιτητές πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία της πόλης, κρατώντας τις σημαίες του αυτονομιστικού κινήματος με κίτρινο, κόκκινο και μπλε χρώμα και φωνάζοντας συνθήματα όπως «1η Οκτωβρίου, δεν συγχωρούμε, δεν ξεχνούμε». Σε κοντινή απόσταση, διαδηλωτές πέταγαν πυροτεχνήματα και καπνογόνα.

Ο κόσμος που βγήκε σήμερα στους δρόμους θέλει να δείξει ότι το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας δεν έχει ηττηθεί, δήλωσε ο 57χρονος Μαρσάλ Μάτα.

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν έληξε εκείνη την ημέρα (πέρυσι). Και αν και το βλέμμα της υφηλίου δεν βρίσκεται πλέον στραμμένο πάνω μας, εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε» σημείωσε.

Ads

Από την πλευρά της η 55χρονη Μαρία ντελ Μαρ Λιαδρό, που τάσσεται υπέρ της ενότητας της χώρας, υποστήριξε:

«Υπάρχουν πολλοί από εμάς, όμως δεν κάνουμε τόσο θόρυβο. Θα μπορούσαν να μας αντιμετωπίσουν με άσχημο τρόπο, θα μπορούσαν να κάνουν διακρίσεις σε βάρος μας» τόνισε η ίδια.

Σε άλλες περιοχές της περιφέρειας, εκατοντάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να κλείσουν δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, γρήγορα, ωστόσο, διαλύθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ