Στις ευρωεκλογές, «η φωνή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων χωρίς ιθαγένεια δεν θα ακουστεί, παρότι πολλοί από αυτούς γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ε.Ε», τονίζει Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καλώντας τα νέα μέλη που θα εκλεγούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διασφαλίσουν την εξάλειψη του καθεστώτος ανιθαγένειας στην Ευρώπη.

Ads

Περισσότεροι από 400.000 ανιθαγενείς ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία. Ζουν στα 28 κράτη μέλη, σε υψηλότερα όμως ποσοστά στις χώρες της Βαλτικής, προσθέτει.

Πολλοί άνθρωποι χωρίς ιθαγένεια παραμένουν «αόρατοι», δεν απολαμβάνουν τα βασικά δικαιώματά τους, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της επανειλημμένης ή παρατεταμένης κράτησης, αλλά και της ένδειας, τονίζεται.

Η ανιθαγένεια αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ένα τεχνητό πρόβλημα που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει βασανίσει ολόκληρες γενιές οικογενειών.

Ads

Παρόλο που  ορισμένοι ανιθαγενείς διαθέτουν άδειες μόνιμης παραμονής, πληρώνουν φόρους και χαίρουν καλύτερης μεταχείρισης, κανείς ανιθαγενής στην Ε.Ε., δεν έχει τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι πολίτες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της ψήφου σε εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές.

Όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η απόκτηση ιθαγένειας θα έβαζε τέλος στο καθεστώς ανιθαγένειας και θα αναγνώριζε το δεσμό τους με τη χώρα όπου γεννήθηκαν, όπου έχουν ζήσει για χρόνια, για δεκαετίες, για όλη τους τη ζωή ή ακόμη και για πολλές γενιές.

Εξάλλου, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με δέσμευση της Ε.Ε. το Σεπτέμβριο του 2012, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσχωρήσουν και να εφαρμόσουν τη Σύμβαση του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι ανιθαγενείς θα απολαμβάνουν τα βασικά τους δικαιώματα αναμένοντας την απόκτηση ιθαγένειας. Σήμερα, μόνο τέσσερα κράτη μέλη της Ε.Ε. – η Κύπρος, η Εσθονία, η Μάλτα και η Πολωνία – δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης.

Επίσης, κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να προσχωρήσουν στη Σύμβαση του 1961 για τη Μείωση της Ανιθαγένειας και να την εφαρμόσουν θεσπίζοντας νόμους για την πρόληψη της ανιθαγένειας, υπογραμμίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία, που καλεί τα νεοεκλεγέντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διασφαλίσουν την εξάλειψη του καθεστώτος ανιθαγένειας στην Ευρώπη.

Τονίζει, ακόμη, ότι τα κράτη μέλη μπορούν να διευκολύνουν τους ανιθαγενείς να αποκτήσουν ιθαγένεια, ενώ μπορούν να λάβουν μέτρα ώστε να προλαμβάνεται η γέννηση ανθρώπων ως ανιθαγενών ή το να καθίστανται ανιθαγενείς αργότερα στη ζωή τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη της ανιθαγένειας μέσα στο 2014 κι έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για την επίτευξη αυτού του στόχου.