Η 48χρονη Λίμπι Λέιν είναι πλέον η πρώτη γυναίκα ιερωμένη που αναλαμβάνει επισκοπικό θώκο στη Μεγάλη Βρετανία, ανατρέποντας μια παράδοση αιώνων που ήθελε στη θέση αυτή μόνον άνδρες.

Ads

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η αιδεσιμότατη Λέιν χειροτονήθηκε την Τετάρτη επίσκοπος του Στόκπορτ στη βόρεια Αγγλία. «Είναι αναπάντεχη χαρά η παρουσία μου σήμερα εδώ. Είναι μία αξιοσημείωτη μέρα για μένα και αντιλαμβάνομαι ότι είναι μία ιστορική μέρα για την εκκλησία», δήλωσε η 48χρονη κατά την χειροτονία της.

Και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι αυτό το πρωινό τις αμέτρητες γυναίκες και άνδρες που επί δεκαετίες ανέμεναν την ώρα που η Εκκλησία της Αγγλίας θα ανακοίνωνε την πρώτη γυναίκα επίσκοπο».

Ads

Η Λίμπι Λέιν είναι παντρεμένη με τον εφημέριο της εκκλησίας του αεροδρομίου στο Μάντσεστερ, αιδεσιμότατο Τζορτζ Λέιν, και έχουν δύο ενήλικα παιδιά. Από το 2000 έως και σήμερα υπηρετούσε ως ιερωμένη στην επισκοπή του Τσέστερ, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη μέσω Twitter την κ. Λέιν. «Συγχαρητήρια στην αιδεσιμότατη Λίμπι Λέιν η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα επίσκοπος της Εκκλησίας. Ένας ιστορικός διορισμός και μία σημαντική μέρα για την ισότητα».

Η Αγγλικανική Εκκλησία επέτρεπε τη χειροτονία γυναικών ιερέων, όχι όμως και επισκόπων, από το 1994. Η θέση αυτή ανατράπηκε εν τέλει τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι, κατέθεσε πρόταση για τη μεταρρύθμιση αυτής της πρακτικής προς τη Γενική Σύνοδο της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ωστόσο, δεν απουσιάζουν και οι φωνές στη «Γηραιά Αλβιόνα» που δεν συμφωνούν με το διορισμό της Λέιν σε επισκοπική θέση και υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο παραβιάζεται μια αποκλειστικά «ανδρική παράδοση» πολλών αιώνων.