Για τον κίνδυνο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου προειδοποίησε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ κατηγορώντας τις Βρυξέλλες πως φέρουν μέρος της ευθύνης για την επιδείνωση της ουκρανικής κρίσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Ads

«Ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση όπως τον Αύγουστο του 1914, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο 95χρονος σοσιαλδημοκράτης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild». «Η κατάσταση μου φαίνεται όλο και πιο συγκρίσιμη. Η Ευρώπη, οι Αμερικανοί και επίσης οι Ρώσοι συμπεριφέρονται όπως περιγράφει ο συγγραφέας Κρίστοφερ Κλαρκ στο βιβλίο του ‘Οι υπνοβάτες’», πρόσθεσε.

Ο Χέλμουτ Σμιτ επέκρινε τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών που «καταλαβαίνουν ελάχιστα» την εξωτερική πολιτική. «Θέτουν την Ουκρανία ενώπιον της δήθεν επιλογής να αποφασίσει ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση», εκτιμά ο Σμιτ, που διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1974 ως το 1982.

Οι Βρυξέλλες «ανακατεύονται υπερβολικά στην εξωτερική πολιτική, ενώ οι περισσότεροι από τους ευρωπαίους επιτρόπους μόλις που την κατανοούν», σημειώνει. «Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η απόπειρα της ΕΕ να ενσωματώσει την Ουκρανία. Και μετά και τη Γεωργία. Υπενθυμίζεται πως η Γεωργία βρίσκεται εκτός της Ευρώπης. Πρόκειται για μεγαλομανία. Δεν έχουμε καμιά δουλειά εκεί», τονίζει.

Ads

Απέναντι «στην εξουσία της ΕΕ των 28 επιτρόπων και των χιλιάδων γραφειοκρατών» ο Σμιτ αντιπροτείνει περισσότερα προνόμια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αυτό θα πετύχει μόνο αν το κοινοβούλιο εξεγερθεί», τονίζει.