«Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει τις οικονομικές της απαιτήσεις από την Ελλάδα, στην περίπτωση που η Αθήνα δεχθεί να παραμείνουν στη χώρα περισσότεροι πρόσφυγες», γράφει το το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche, επικαλούμενο πηγές από την γερμανική κυβέρνηση. Τι απάντησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σχολιάζοντας το δημοσίευμα.

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Wirtschafts Woche αναφέρει πως το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αν συμφωνήσει να αυξήσει τη δέσμευσή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Η πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι πλέον να παραμείνουν στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες», επεσήμαναν οι πηγές αυτές. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα μπορούσαν άλλες απαιτήσεις, όπως η επιμονή στους όρους του προγράμματος, να μπουν σε δεύτερη μοίρα.

Από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 400.000 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους μέσω θαλάσσης από την Τουρκία, οι περισσότεροι εκ των οποίων επιθυμούν να κατευθυνθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ και κυρίως στη Γερμανία.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ζήτησε η προσφυγική κρίση να μην συνδέεται με την εφαρμογή της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα. Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη να αποκατασταθεί επειγόντως μια «συντεταγμένη κατάσταση» στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ads

«Η διαδικασία εφαρμογής του πρέπει να προχωρήσει αυτόνομα και να μην σχετίζεται με προκλήσεις της επικαιρότητας όπως η προσφυγική κρίση», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Πάντως, υπενθύμισε την προθυμία της Γερμανίας και της Ευρώπης να στηρίξουν την Ελλάδα, που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από τις μεγάλες προσφυγικές ροές.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να αποκατασταθεί επειγόντως μια «συντεταγμένη κατάσταση» στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, ώστε να μην δρουν εκεί ανενόχλητοι οι διακινητές προσφύγων.  «Γι’ αυτό στηριζόμαστε στην προθυμία συνεργασίας της Τουρκίας. Θέλουμε όμως να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προστατεύσει τα σύνορά της», ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα ενισχυθεί η FRONTEX, ενώ θα παρασχεθεί και υλικοτεχνική βοήθεια.