Την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου προκρίνει η Γερμανίδα καγκελάριος, θέση η οποία αποτελεί πλέον επίσημο μέρος του προεκλογικού προγράμματος των κομμάτων της χριστιανικής ένωσης (CDU/CSU), το οποίο παρουσιάστηκε από κοινού, από τον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ και την πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Άγκελα Μέρκελ (CDU).

Ads

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στην εισαγωγή των προτάσεων για την ευρωπαϊκή τους πολιτική, τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης διαπιστώνουν ότι «τις τελευταίες δεκαετίες ορισμένες χώρες απώλεσαν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα», με συνέπεια να διογκώνεται όλο και περισσότερο το χρέος τους. Σε αυτά τα συμφραζόμενα τα δύο κόμματα προτίθενται να συμβάλουν «με αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, κυρίως στην απομείωση της υψηλής νεανικής ανεργίας, διότι θέλουμε την επιτυχία ολόκληρης της ΕΕ. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί όταν τηρούνται από κοινού συμπεφωνημένοι κανόνες όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Στόχος είναι μεν η διαρκής σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, εντούτοις CDU/CSU «συνεχίζουν να απορρίπτουν την κοινοτικοποίηση του χρέους. Μαζί με τη νέα γαλλική κυβέρνηση είμαστε διατεθειμένοι να αναπτύξουμε σταδιακά περαιτέρω την Ευρωζώνη, για παράδειγμα με τη δημιουργία ίδιου Νομισματικού Ταμείου».

Όπως διευκρίνισε κατά την παρουσίαση των εν λόγω προτάσεων η Α. Μέρκελ, βάση γι΄ αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ο νυν ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να διαδραματίσει ένα τέτοιο Ταμείο απέναντι σε μελλοντικά προβλήματα χωρών της Ευρωζώνης «μεγαλύτερο ρόλο, ενδεχομένως και τον μοναδικό».

Ads

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί λεπτομέρειες, ενώ εν τέλει κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από «σαφή, σκληρά κριτήρια».

Στο κοινό γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο στις 13 Ιουλίου πάντως δεν θα παρουσιαστούν ακόμη σχέδια για την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Η ένωση των χριστιανικών κομμάτων υποστηρίζει επίσης την πρόταση για μια «Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση» και για ένα «Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο». Όπως σημειώνεται «είμαστε εκ πεποιθήσεως μέλη του ΝΑΤΟ και εργαζόμαστε για την επιτυχία του. Η ΕΕ όμως πρέπει να εξοπλιστεί αυτόνομα, αν θέλει να υφίσταται μόνιμα».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της χριστιανικής ένωσης για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου η σημερινή Welt κάνει λόγο για την επόμενη μεγάλη στροφή της καγκελαρίου Μέρκελ. «Ουσιαστικά πρόκειται για στροφή 180 μοιρών. Διότι μέχρι πρότινος υπήρχε πάντα (…) η εξής φόρμουλα: χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ καμία κυβέρνηση υπό την ηγεσία της δεν θα συμμετέχει σε προγράμματα βοήθειας χωρών της Ευρωζώνης. Το Ταμείο θεωρείται η μεταρρυθμιστική μηχανή στις χώρες της κρίσης και προπύργιο έναντι των οικονομικών επιθυμιών των Νοτιοευρωπαίων. Αυτό αλλάζει τώρα», σημειώνει η Welt, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά η καγκελάριος παραδέχεται ότι σε μελλοντικά προγράμματα το ΔΝΤ θα παίζει ελάχιστο ή και καθόλου ρόλο.

«Αυτό που μοιάζει με μικρή διόρθωση πολιτικής είναι για την καγκελάριο μια αρκετά μεγάλη αλλαγή, διότι μέχρι τώρα η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα προγράμματα βοήθειας άλλων χωρών της ευρωζώνης εθεωρείτο πάντα ως «μάντρα». Τώρα αυτό αλλάζει αφού κατά την καγκελάριο ο σχεδιαζόμενος θεσμός του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) θα μπορούσε «να παίξει έναν ισχυρό ακόμα ίσως και τον αποκλειστικό ρόλο», σημειώνει σε σχετικό άρθρο της η ηλεκτρονική σελίδα της «Die Welt»

Oπως υπενθυμίζει όμως «και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν επί χρόνια ευτυχής με την συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι το οποίο θεωρούσε απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα προγράμματα σωτηρίας. «Χωρίς ταμείο, δεν δίνονται χρήματα», ήταν η βασική αρχή της Χριστιανοδημοκραικής Ενωσης. Η συμπεριφορά του ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας εκνευρίζει εδώ και μήνες τον κ. Σόιμπλε. Εν τούτοις, από την άνοιξη και πέρα παρατηρείται μαι αλλαγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο θέμα του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ). Ο κ. Σόιμπλε έχει καταστήσει σαφές ότι σκέφτεται την δημιουργία του».

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η Welt «το σχέδιο για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου προέρχεται από τους συνεργάτες του Γιόργκ Αζμουσεν και Μάρκους Κέρμπερ. Στο Βερολίνο είναι βέβαιοι ότι το σχέδιο αυτό θα έχει την υποστήριξη του νέου Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε υποσχεθεί προεκλογικά περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ) θα είναι ένα τέτοιο μήνυμα», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.

Η Welt συμπεραίνει τέλος ότι «η αποχώρηση του ΔΝΤ και η ίδρυση του ΕΝΤ θα αποτελούσε για την Ευρώπη και επομένως και για την Γερμανία ένα γεγονός ιδιαιτέρα μεγάλης σημασίας διότι θα ήταν το επόμενο βήμα για την κοινοτικοποίηση των χρεών των χωρών μελών της».