Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την αντιμετώπιση των εμβολίων κατά του COVID-19 ως παγκόσμιου αγαθού ξεκίνησε σήμερα ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

Ads

Με συνθήματα όπως «ο αγώνας για εμβόλια για όλους είναι η μάχη της εποχής μας» και «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα», η καμπάνια της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στόχο να ενημερώσει για τις ανισότητες που προκαλούνται από την διανομή των εμβολίων, καθώς επίσης και για την διαφάνεια και την υπευθυνότητα που πρέπει να διαμορφώσουν το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης όχι μόνο στην παρούσα κρίση αλλά και τις επόμενες δεκαετίες.

«Η εκστρατεία #VaccineEquality αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια της Κοινωνίας των Πολιτών αλλά και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενώσουν τη φωνή τους απαιτώντας ισότητα και αλληλεγγύη ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19 αλλά και να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες εντός και εκτός Ευρώπης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτικά εμβόλια» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωομάδας.

Τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς, είναι ένα σύνολο δικαιωμάτων που ρυθμίζονται από εθνικές και διεθνείς συμφωνίες που, μεταξύ άλλων, δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να κατοχυρώσουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα προϊόντα τους. Στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης, παρεμποδίζουν άμεσα την παραγωγή των εμβολίων κατά του Covid-19, δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη εμβολίων. Η Oxfam αναφέρει ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 43% της παγκόσμιας παραγωγής. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν εμβόλια για όλους, αλλά οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προτιμούν και μέσα από αυτή την υγειονομική κρίση να βγάλουν χρήματα με την συμφωνία και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.