Μπορεί η Γαλλία να είναι αυτή τη στιγμή η πλέον φρουρούμενη χώρα της Ευρώπης, με χιλιάδες αστυνομικούς να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους για να εγγυηθούν την ασφάλεια του Euro 2016, ωστόσο ήταν δύο αστυνομικοί που έπεσαν το βράδυ της Δευτέρας νεκροί από το μαχαίρι άνδρα που κατά δήλωση ήταν μαχητής του Ισλαμικού Κράτους.

Ads

Ένας 42χρονος αξιωματικός της αστυνομίας δολοφονήθηκε από έναν άνδρα που του κατάφερε πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι χθες βράδυ, μπροστά στο σπίτι του στο προάστιο Ιβλίν, κοντά στο Παρίσι.

Στη συνέχεια ο δράστης οχυρώθηκε μέσα στο σπίτι του θύματος, κρατώντας ομήρους την οικογένεια του και σκοτώνοντας στη συνέχεια και τη σύζυγο του άτυχου αστυνομικού. Σύμφωνα με πληροφορίες κι εκείνη ήταν αστυνομικός.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο δράστης κραύγασε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» όταν επιτέθηκε στον αστυνομικό, ενώ ο άνδρας υποστήριξε ότι ανήκει στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατά τη διάρκεια συνομιλίας με διαπραγματευτή της αντιτρομοκρατικής.

Ads

Άνδρες της ομάδας RAID των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας επενέβησαν στο σημείο, πραγματοποιώντας έφοδο στο σπίτι που ο δράστης κρατούσε υπό ομηρία την οικογένεια και σκότωσαν τον τζιχαντιστή, βρίσκοντας νεκρή την γυναίκα του αστυνομικού αλλά σώο τον τρίχρονο γιο του ζευγαριού.

Η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στην αντιτρομοκρατική υποδιεύθυνση της γαλλικής εισαγγελίας.

Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, μέσω μιας ανάρτησης του πρακτορείου ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, στον ιστότοπό του.

Γνώριμος στις αρχές

Οι γαλλικές αρχές έκαναν γνωστό ότι δράστης της επίθεσης ήταν ο Λαροσί Αμπάλα.

Ο 25χρονος ήταν γνώριμος στις γαλλικές αρχές, καθώς είχε καταδικασθεί το 2013 για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα που δρούσε ανάμεσα στη Γαλλία και το Πακιστάν.

Είχε δικαστεί μαζί με άλλους επτά κατηγορούμενους και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή, για σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Τρομοκρατία δια στόματος Ολάντ

Την δολοφονία των δύο αστυνομικών στο Παρίσι, καταδίκασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζοντας την «αδιαμφισβήτητα τρομοκρατική πράξη». «Πρέπει να δράσουμε από κοινού στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

 

Όπως επίσης είπε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ: «Η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων παραμένει μεγάλη στη Γαλλία, την Ευρώπη και τις χώρες της Δύσης».