Η Τζίνα Μίλλερ είναι βεβαία ότι το Suprerme Court θα τη δικαιώσει ενισχύοντας το ρόλο του βρετανικού κοινοβουλίου στο Brexit. Δέχεται απειλές, αλλά δεν κάμπτεται. «Το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο», λέει. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας αναμένεται σήμερα το μεσημέρι. 

Ads

Η Τζίνα Μίλλερ, 51 ετών ακτιβίστρια, διαχειρίστρια επενδυτικών κεφαλαίων που γεννήθηκε στη Γουϊάνα και μεγάλωσε στη Βρετανία, δεν μπορεί να πιστέψει ότι η πρωτοβουλία της να προσφύγει στο βρετανικό Supreme Court, στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, για να πιέσει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να πάρει τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου πριν ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση της Βρετανίας με την ΕΕ, θα μπορούσε να της αλλάξει τόσο πολύ τη ζωή.

Μιλώντας στη Deutsche Welle λέει ότι δεν μπορεί πλέον να βγει από το σπίτι της με την οικογένειά της τα Σαββατοκύριακα, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ τα παιδιά της μπαίνουν στο σχολείο από άλλη πόρτα. Παίρνει δε συνεχώς απειλητικά γράμματα και βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία.

«Ορισμένα ΜΜΕ με έχουν ανακηρύξει σε μισητή προσωπικότητα, αλλά δεν έχουν καθόλου ασχοληθεί με την ουσία της υπόθεσης» διερωτάται. «Διότι εάν το είχαν κάνει θα με υποστήριζαν, αλλά η υστερία είναι μεγάλη, όπως συμβαίνει και με τη θρησκεία, όπου η λογική δεν έχει καμιά θέση».

Ads

Η Τζίνα Μίλλερ παραδέχεται ότι ψήφισε κατά του Brexit, αλλά δεν έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα που προδιαγράφεται μετά το δημοψήφισμα. Εκείνο που τώρα θέλει να επιτύχει είναι η συμπερίληψη του κοινοβουλίου στην απόφαση για ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

image

«Το κοινοβούλιό μας είναι κυρίαρχο, θα πρέπει να το συζητήσει και να αποφασίσει», επιμένει, «θα πρέπει να εξετάσουμε τι ακριβώς σημαίνει το Brexit για την γεωργία, την επιστήμη, την παιδεία, την ασφάλεια».

Εκείνο που ζητά από τους βουλευτές είναι να κάνουν τη δουλειά τους, κάτι που δεν έκαναν μέχρι τώρα, να αποφασίσουν το καλύτερο για τη χώρα και τους ανθρώπους που τους εξέλεξαν. «Αυτό είναι το πρόβλημα με την Τερέζα Μέι», εξηγεί η Μίλλερ στη DW. «Κάνει αυτό που είναι καλό για το κόμμα της και όχι για τη χώρα. Κάποια στιγμή οι πολιτικοί πρέπει να λάβουν αντιλαϊκές αποφάσεις. Ελπίζω λοιπόν μετά τη νίκη μας στο δικαστήριο να κάνουν οι πολιτικοί της δουλειά τους και να ξεκινήσουν συζήτηση για το άρθρο 50».

«Υποχρέωσή μου να υπερασπιστώ τη χώρα»

Η πολιτική ακτιβίστρια συνεχίζει να πιστεύει ότι οι Βρετανοί δεν ψήφισαν στην πραγματικότητα για την έξοδο της Βρετανίας από την κοινή αγορά. Ήθελαν πρωταρχικά να περιορίσουν τη μετανάστευση, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι ήθελαν να βγουν και από την ΕΕ.

«Με πλησίασαν πολλοί που ψήφισαν υπέρ του Brexit και τώρα βρίσκονται στο πλευρό μου, διότι δεν θέλουν ένα σκληρό Brexit», δηλώνει. 

Η Τζίνα Μίλλερ περιγράφει ως σοκαριστικό ότι κανείς δεν την υποστήριξε δημόσια, παρά το ότι επρόκειτο για τόσο θεμελιώδη δικαιώματα.

image

«Οι άνθρωποι φοβούνται. Κυρίως εκείνοι που έχουν δημόσιο λόγο φοβούνται μήπως χαρακτηριστούν προδότες» υποστηρίζει. Αλλά προσθέτει ότι «οι λογικές αποφάσεις προϋποθέτουν συζητήσεις επί διαφορετικών απόψεων. Το Brexit αποτελεί αποφασιστικής σημασίας αλλαγή, η οποία θα έπρεπε να συζητηθεί εκ των προτέρων».

Επιθέσεις δέχτηκε και επί προσωπικού. Ορισμένοι την κατηγόρησαν ότι δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζεται λόγω του μελαψού χρώματος του δέρματός της, άλλοι ότι δεν είναι αρκετά έξυπνη, άλλοι ότι πίσω της βρίσκονται πλούσιοι και ισχυροί άνδρες. «Μα τι έχει πάθει τέλος πάντως η κοινωνία μας;» αναφωνεί. «Δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι, διαθέτω φωνή και ηθικές αρχές και θεωρώ υποχρέωσή μου να υπερασπιστώ τη χώρα. Άλλο κίνητρο δεν έχω».

Σήμερα η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Με 11 δικαστές, αντί του καθιερωμένου αριθμού των 5, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το κατά πόσο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δικαιούται το λεγόμενο «βασιλικό προνόμιο», την έκτακτη δηλαδή εκτελεστική εξουσία του μονάρχη, για να ξεκινήσει διαδικασία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι η Τερέζα Μέι έχει χάσει την πρώτη δικαστική μάχη αναφορικά με το αίτημά της να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, μέχρι το τέλος Μαρτίου χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση. Κατόπιν δεσμεύτηκε ότι οι βουλευτές θα εγκρίνουν το τελικό σχέδιο για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. 

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle